Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

11 december 2008

Marco Polo subsidies eindelijk ook beschikbaar voor binnenvaart

De subsidie-eisen voor het Marco Polo programma worden versoepeld. Vooral voor de binnenvaart worden extra mogelijkheden geopend. Dat is winst, aldus CDA Europarlementariƫr Corien Wortmann. Wortmann heeft meermaals bij de Commissie op de versoepeling aangedrongen.

Corien Wortmann: "De nieuwe eisen zijn ronduit winst voor het stimuleren van vervoer over water. Zo wordt de beschikbare subsidie verdubbeld en de minimumeisen voor deelname fors verlaagd. Hierdoor komen nu ook kleinere projecten aan de beurt en kan het beschikbare geld eindelijk worden gebruikt".

Marco Polo geld is een subsidiepot van een half miljard euro, bedoeld om meer goederen over het spoor en het water te vervoeren. Het gaat bijvoorbeeld om het opzetten van nieuwe diensten of projecten om een betere bezetting te krijgen of de capaciteit te vergroten. Nieuw is dat speciaal voor de binnenvaart extra gunstige voorwaarden zijn gekomen.

Wortmann: "Marco Polo subsidies waren al beschikbaar om vervoer over water te stimuleren. Daar kwam in de praktijk niets van terecht, omdat de subsidie-eisen veel te zwaar waren".