Beeld en Geluid


11 december 2008

Winnaar Philip Bloemendal Prijs
Sofie van den Enk

RTV Utrecht-presentator Sofie van den Enk (28) ontving donderdagavond uit handen van Guus Hiddink de

Philip Bloemendal Prijs. De prijs is bedoeld voor talentvolle, jonge presentatoren en bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van 3500 euro, dat besteed moet worden aan een opleiding binnen het vakgebied.

Het juryrapport prijst Van den Enk vooral om haar alertheid, ironie en improvisatievermogen: "Sofie is alert, ad rem, geestig en naturel met een aangenaam soort ironie en een vaak sprankelende presentatie in geïmproviseerde en toch voortreffelijk geformuleerde zinnen".Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs is de winnaar niet afkomstig van een landelijke, maar een regionale omroep.

Naast Van den Enk waren twee anderen genomineerd voor de prijs: Michel Vos (37), correspondent in de Verenigde Staten voor ondermeer de AVRO en de TROS en Herman van der Zandt (34), nieuwslezer / redacteur voor het NOS Journaal. In totaal kwamen veertien kandidaten in aanmerking voor de prijs.

De jury, bestaande uit Henk van Gelder, Henny Stoel, Kees de Groot, Frits Spits, Lucella Carasso en Bert Steinkamp, geeft in het juryrapport te kennen dat de kandidaten dit jaar van een hoog niveau zijn: "Alle 14 kandidaten zijn heel behoorlijk en soms zelfs heel goed in hun vak. Bijna allemaal wisten ze ons te overtuigen van hun talent voor de overdracht van nieuws en achtergronden, de beheersing van het onderwerp en de daarmee samengaande autoriteit die het voor de luisteraar en de kijker vanzelfsprekend maakt om geloof te hechten aan juist deze presentator, deze nieuwslezer of deze correspondent, Al die kwaliteiten waarin de naamgever van deze prijs excelleerde."

De Stichting Philip Bloemendal Fonds verstrekt tweejaarlijks de stimuleringsprijs voor jong aankomend talent op het gebied van effectief taalgebruik en communicatie in de media bij nieuwsprogramma's. Dit is de vierde keer dat de prijs is uitgereikt. Eerdere winnaars waren: Brecht van Hulten (2002) ,Lucella Carasso (2004) en Wouter Zwart (2006). Philip Bloemendal (1918-1999) was 50 jaar lang toonaangevend in het vakgebied, zowel bij het Polygoon bioscoop-journaal als bij zijn werk voor radio en televisie.