Ingezonden persbericht




KNV betreurt rechterlijke uitspraak inzake uitbesteding taxi en busvergunningen

Den Haag, 11 december 2008. KNV betreurt de uitspraak in het kortgeding dat de stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) tegen Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) had aangespannen. De rechter besloot vandaag dat de voorlopige aanbesteding niet hoeft te worden teruggedraaid.

In het kader van de verkleining van IVW, was besloten om de vergunningverstrekking uit te besteden aan de markt. De aanbesteding werd voorlopig voor onbepaalde tijd aan het certificeringinstituut KIWA gegund, een organisatie met winstoogmerk.

KNV vreest dat wanneer de vergunninguitgifte voor onbepaalde tijd aan een commerciële organisatie wordt uitbesteed, die daarmee een monopoliepositie verkrijgt, de prijzen in de toekomst flink zullen stijgen en de kwaliteit zal afnemen. Dit ondanks de toezegging van minister Eurlings om de komende drie jaar op de kwaliteit en het prijsniveau te zullen toezien. Bovendien is de vervoerdersorganisatie van mening dat de prijzen die IVW op dit moment voor de vergunningen berekent, nu al te hoog liggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de prijzen van vergunningen met 30 tot 50% omlaag kunnen. De werkgeversorganisatie waarschuwt dat uitplaatsing de samenleving onnodig honderden euro's per arbeidsplaats kan kosten.

KNV stelt voor om bijvoorbeeld de duur van de aanbesteding te beperken om zo in elk geval de kwaliteit en efficiëntie van de vergunningverstrekking te waarborgen.