Ministerie van Buitenlandse Zaken

Steeds meer ruimte voor opbouw in Afghanistan

11 dec 2008 | Onder het motto `drie D's, één doel' gaven de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken vandaag in een gezamenlijke persbriefing uitleg over de stand van de Nederlandse steun aan Afghanistan.
Brandt, De Groot en Uhm tijdens persbriefing Afghanistan

In samenwerking met de Afghaanse overheid investeert Nederland onder meer in de verbetering van het lokale bestuur en de politie. Het doel is om de Afghanen in staat te stellen geleidelijk meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen veiligheid en opbouw van hun land. Diplomatie, defensie en ontwikkelingssamenwerking worden door Nederland gezamenlijk ingezet.

Tijdens de briefing op het ministerie van Buitenlandse Zaken ging plaatsvervangend Directeur-Generaal Politieke Zaken De Groot in op de politieke ontwikkelingen in Afghanistan, waaronder de nieuwe kabinetsbenoemingen en de aanstaande verkiezingen. Commandant der Strijdkrachten Generaal van Uhm lichtte de verbeterde veiligheidssituatie in Uruzgan toe. Directeur-Generaal Internationale Samenwerking Brandt deed verslag van de Nederlandse opbouwresultaten.

De veiligheid rond de steden in Uruzgan neemt toe concludeerden de sprekers. Daardoor kunnen internationale en Afghaanse organisaties steeds meer opbouwprojecten uitvoeren. De vooruitgang wordt steeds zichtbaarder maar is nog fragiel. Nederlandse steun blijft daarom belangrijk want `het gips kan er nu nog niet af', aldus De Groot.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl