GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks tussen hoop en wanhoop over klimaatonderhandelingen

Brussel, 11 december 2008 - Wat de week van het klimaat had moeten worden dreigt uit te lopen op niks. GroenLinks geeft de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties in Poznan en de EU-top over het klimaat- en energiepakket nog een kans, maar is de wanhoop nabij.

Volgens GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg hebben de klimaatonderhandelingen in het Poolse Poznan veel weg van een verkeersopstopping. Er is geen beweging in te krijgen. Bovendien dreigen de regeringsleiders van de Europese lidstaten het klimaat- en energiepakket tijdens de Eurotop die vandaag en morgen wordt gehouden, finaal uit te kleden.

De EU-regeringsleiders kunnen het maar niet eens worden over de emissiehandel, de nationale doelstellingen voor CO2-reductie en de ondergrondse opslag van CO2. Met deze drie dossiers dreigt het de verkeerde kant op te gaan. De lidstaten willen dat bedrijven een groot deel van hun emissierechten gratis krijgt en dat ze hun eigen nationale reductiedoelstellingen kunnen afkopen door in goedkope buitenlandse projecten te investeren. Bovendien weigeren de lidstaten in te stemmen met een limiet aan de uitstoot van nieuwe kolencentrales.

Buitenweg: "De emissiehandel wordt zo langzamerhand een verkapte subsidie voor de zware industrie. Die bedrijven krijgen hun vervuilingsrechten straks grotendeels gratis. Vervolgens kunnen ze die rechten wel tegen hoge bedragen weer verkopen aan andere bedrijven. Bovendien gaan de lidstaten zelf hun vervuiling niet terugdringen als ze die ook in het buitenland af kunnen kopen. De noodzakelijke innovatie kunnen we zo wel op onze buik schrijven".

Europa heeft het afgelopen jaar hoog van de toren geblazen. Europa zou in het klimaatdossier de leiding nemen, zoals ze dat ook bij de onderhandelingen over het Kyoto-protocol deed en bij de VN-klimaatonderhandelingen vorig jaar in Bali. Maar nu Europa zelf nog verdeeld is komt daar weinig van terecht.

"Op deze manier komen de onderhandelingen in Poznan geen stap verder. Niemand springt in het gat dat Europa laat vallen. En van de gastheer Polen hoeven we ook niet heel veel te verwachten. Het land zou een rol kunnen spelen bij het vlot trekken van de onderhandelingen, maar dat zal ze niet snel doen. Ironisch genoeg is het juist Polen dat in Brussel dreigt met een veto tegen het Europese klimaat- en energiepakket", aldus Buitenweg.


-----------------------



GroenLinks in de Europese Unie