Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrijft voor Geneeskunde:

Kans op vroegtijdige dood baby het grootst in vier grote steden

AMSTERDAM, donderdag 11 december 2008

Zwangere vrouwen in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben veel meer kans dat hun ongeboren kindje vroegtijdig sterft of afwijkingen heeft. In deze steden is de perinatale sterfte met gemiddeld 11,1o/oo significant hoger dan in de rest van Nederland (9,3o/oo). De sterfte van baby's is het hoogst in Den Haag (11,8o/oo), gevolgd door Utrecht (11,6o/oo), Rotterdam (11,4o/oo) en Amsterdam (10,1‰).

Perinatale sterfte is de term die gebruikt wordt als een embryo vanaf 22 weken zwangerschap komt te overlijden, of als een baby in de eerste 7 dagen na de geboorte overlijdt. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag in een onderzoek naar de perinatale sterfte in de vier grote steden en prachtwijken in Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door gynaecologen dr. H.I.J. Wildschut en prof. dr. E.A.P Steegers, psycholoog mw. drs. S. Denktas, arts-epidemioloog prof. dr. G.J. Bonsel, epidemioloog mw. dr. A.C.J. Ravelli, socioloog dr. AJ.J. Voorham en zorgmanager mw. drs. J.P. de Graaf. Allen zijn verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, AMC en GGD Rotterdam-Rijnmond. Voor de analyse werden de bestanden gebruikt van de Perinatale Registratie Nederland over een periode van vijf jaar.

Volgens de onderzoekers is ook de kans op afwijkingen bij baby's met 154,9o/oo groter in de vier steden dan in de rest van Nederland (138,9). Het ongunstigste scoort Rotterdam met 169,8‰ Ook wordt voor het eerst aangetoond dat de vrouwen die in zogenoemde prachtwijken, wonen 20 tot 30% grotere kans lopen een zwangerschap met slechte uitkomst. Dit geldt echter niet voor aangeboren afwijkingen. Prachtwijken zijn probleemwijken die door de overheid worden aangepakt. Niet-westerse vrouwen lopen bovendien nog eens een 20 tot 30% hogere kans op een slechte uitkomst, ook voor aangeboren afwijkingen. Volgens de onderzoekers leidt het prachtwijkeffect naast hoge perinatale sterfte ook tot te laag geboortegewicht, geboren worden in slechte conditie en vroeggeboorte.

Volgens de onderzoekers is het wonen in een prachtwijk een risicofactor. 'De achterstandsproblematiek uit zich in ongezonde leefstijl en onvoldoende gebruik van de medische zorg. Een lokale aanpak is nodig om zowel de medische als maatschappelijke oorzaken van de perinatale sterfte te verbeteren.'

In hetzelfde nummer van het NTvG publiceren onderzoekers van TNO, het AMC en het Maastricht Universitair Medisch Centrum de uitkomsten van de Peristat-2, een Europees onderzoek over perinatale sterfte. De perinatale sterfte in Nederland is relatief hoog.

Een derde onderzoeksartikel over perinatale sterfte door onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC beschrijft de risicofactoren voor perinatale sterfte: een eerste kind, allochotone afkomst en vroeggeboorte zijn de belangrijkste risicofactoren. Heel jonge moeders (40) hebben ook een grotere kans op een slechte uitkomst van de zwangerschap.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.