Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 11 december 2008

PERSBERICHT

Bert Blyleven pitcherscoach Nederlands honkbalteam op World Baseball Classic

Bert Blyleven assisteert bondscoach Rod Delmonico tijdens de World Baseball Classic die in maart 2009 wordt gehouden. Blyleven (57), geboren in Zeist maar opgegroeid in Canada en de Verenigde Staten, neemt in de aanloop naar en tijdens het evenement in Puerto Rico de Nederlandse werpers onder zijn hoede.

Robert Eenhoorn, technisch directeur honkbal van de KNBSB, is verheugd dat Blyleven is ingegaan op zijn verzoek toe te treden tot de coachstaf voor de Classic. `Fantastisch dat een man met zijn achtergrond bereid is gevonden mee te doen. Het komt onze geloofwaardigheid naar spelers, clubs en agenten van spelers enorm ten goede.'

Rik Aalbert Blyleven speelde 23 jaar (van 1970 tot en met 1992) als pitcher in de Major Leagues, het hoogste niveau in de Verenigde Staten. Hij begon bij de Minnesota Twins, waar hij de langste tijd doorbracht en nu nog steeds actief is als tv-analist. De curve-specialist leidde de Twins in 1987 naar de overwinning in de World Series. Eerder, in 1979, presteerde hij dat met de Pittsburgh Pirates. Andere teams waarvoor Blyleven uitkwam in zijn carrière waren Texas Rangers, Cleveland Indians en California Angels.

In totaal boekte Blyleven 287 overwinningen; daar stonden 250 nederlagen tegenover. Slechts vier werpers in de historie van Major League Baseball schakelden meer tegenstanders uit met drie slag dan hij. Blyleven deed dat 3701 keer. Mede op grond van die prestatie is hij al jarenlang een serieuze kandidaat om toe te treden tot de Baseball Hall of Fame, maar tot teleurstelling van zijn fans is het daar nog altijd niet van gekomen.

Bert Blyleven speelde één keer in zijn geboorteland. Tijdens het vijfde World Port Tournament in Rotterdam, in 1993, maakte hij deel uit van het gelegenheidsteam Major League Baseball International. Hij was toen 42 jaar en officieel al gestopt als speler. Met Blyleven slechts mondjesmaat op de heuvel, legde het Amerikaanse team beslag op de eerste plaats.