Ingezonden persbericht


Persbericht

Reeleezee start pilot verkorte winstaangifte (vWIA) met accountantsorganisaties en Belastingdienst

Verkorte aangifte gericht op lastenverlichting MKB door middel van XBRL

Breukelen / 's-Gravenhage, 11 december 2008- Reeleezee, aanbieder van online software voor ondernemers en accountants, zal vandaag met de ondertekening van een convenant met de ministeries van Justitie en Financiën haar deelname aan de introductie van een nieuwe, verkorte belastingaangifte voor ondernemingen bekrachtigen.

vWIA
De zogeheten vWIA (verkorte winstaangifte) is een belangrijk onderdeel van het in 2005 gestarte XBRL-project van de Nederlandse overheid. De vWIA is speciaal gericht op kleinere ondernemingen; meer dan 90 procent van alle Nederlandse bedrijven voldoet aan dit criterium. Het elektronische formulier voor de verkorte winstaangifte bevat 90 procent minder vragen en velden dan de bestaande Aangifte Vennootschapsbelasting.

In tegenstelling tot de bestaande Aangifte Vennootschapsbelasting is er voor de vWIA nieuwe software benodigd. Met haar online portal software voor accountants zal Reeleezee het elektronisch indienen van vWIA aangiftes gaan ondersteunen. vWIA aangiftes die met andere administratieve en fiscale software zijn aangemaakt kunnen eveneens door de online XBRL service van Reeleezee worden ingelezen en verder verwerkt. Reeleezee zal haar eigen administratieve pakket, Reeleezee Administratie, eveneens geschikt maken voor een optimaal gebruik van de vWIA.

Volgens Wilko Stronks, directeur van Reeleezee, betekent de vWIA een inlossing van de oorspronkelijke belofte van XBRL in Nederland. 'Tot nu toe is er voornamelijk gewerkt aan de invulling van de basistechnologie en de infrastructuur van XBRL. Maar XBRL is slechts een gereedschap. De vWIA is een eerste toepassing van XBRL waarbij een bestaand proces daadwerkelijk vele malen eenvoudiger zal worden voor de MKB-ondernemer en diens accountant. Vooral de directe integratie met de boekhouding zal in de komende jaren grote besparingen kunnen opleveren.'

In het kader van de pilot zal Reeleezee in samenwerking met een aantal middelgrote accountantsorganisaties minimaal 500 vWIA aangiften per jaar naar de Belastingdienst gaan sturen. Deze zullen betrekking hebben op de aangiftejaren 2008 en 2009.

Noot voor de redactie,