Ingezonden persbericht


Prestigieuze iF-label voor basysPrint UV-Setter reeks

Achilles wint iF Product Design Award voor vijfde jaar op rij

basysPrint, een divisie van Punch Graphix, en design- en innovatiebureau Achilles Associates (`Achilles') laten weten dat Achilles bekroond werd met een felbegeerde iF Product Design Award 2009. Achilles werd gelauwerd in de categorie `Industry/Skilled Trades' voor het ontwerp van de behuizing van de basysPrint Series 400 en 800 UV-Setters die eerder dit jaar werden gelanceerd op drupa 2008, 's werelds grootste grafische vakbeurs die eens in de vier jaar wordt georganiseerd.

Maar liefst 1025 deelnemers uit 39 verschillende landen deden een gooi naar een van `s werelds meest prestigieuze designprijzen. Een internationale vakjury beoordeelde niet minder dan 2808 ontwerpen in 16 categorieën op ontwerpkwaliteit, vakmanschap, materiaalkeuze en innovatiegraad. Daarnaast had de jury oog voor milieuvriendelijkheid, functionaliteit, ergonomie, toepassingsmogelijkheden, veiligheid, merkwaarde en universeel karakter van de vormgeving. Slechts 802 inzendingen werden bekroond.

Beproefd recept
Punch Graphix en Achilles zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Sinds 2005 wist Achilles de onderscheiding telkens in de wacht te slepen. De eerste keer scoorde het ontwerp van de behuizing van de Xeikon 5000, de digitale kleurendrukpers van zusterdivisie Xeikon waarmee Punch Graphix op drupa 2004 hoge ogen gooide. Dat ontwerp betekende het begin van een radicaal nieuwe styling die sindsdien voor alle Xeikon-machines wordt toegepast.

basysPrint ontwikkelt systemen voor de digitale belichting van conventionele UV-platen die worden gebruikt in offsetdruk, zogenoemde platesetters. Voor het ontwerp van de behuizing van de nieuwe Series 400 en 800, 6 machines in totaal, deed basysPrint een beroep op Achilles.

"We wilden dezelfde look & feel, zeg maar `huisstijl', voor alle Punch Graphix-machines. Achilles had al puik werk geleverd met de Xeikon-lijn. Dat we voor het ontwerp met Achilles in zee zouden gaan lag dus eigenlijk voor de hand", licht Bart Wattyn, R&D Manager bij Punch Graphix, toe.

Zorgen dat het plaatje klopt
Koen Elsen, zaakvoerder van Achilles, legt uit hoe zijn team te werk is gegaan: "Uit de briefing kwam duidelijk naar voren dat de nieuwe vormgeving voor de basysPrint UV-Setters de link moest leggen met die van de Xeikon-machines."

Een van de belangrijke kenmerken van de basysPrint-platesetters is hun modulaire concept. Klanten kunnen starten met een manuele versie en naargelang van de noden doorgroeien naar een volledig geautomatiseerd, high-end model.

Punch Graphix International nv T. +32 (0)3 443 13 11 info@punchgraphix.com Duwijckstraat 17 - 2500 Lier - Belgium F. +32 (0)3 443 13 09 www.basysprint.com

"We hebben dat modulaire concept zowel visueel als functioneel doorgetrokken in de behuizing van elke platesetter. Zo werd het bovenvlak van elke machine opgedeeld volgens de verschillende modules zodat die meteen duidelijk herkenbaar zijn. Verder gebruikten we een vormen- en kleurenalfabet dat nauw aansluit bij dat van de Xeikon-lijn. Door enkele typische details over te nemen creëerden we een uniforme Punch Graphix-look zonder de eigenheid van basysPrint te verliezen."

Opdracht geslaagd!
De nieuwe reeks is buitengewoon gebruiksvriendelijk. Alles zit ergonomisch goed in elkaar. En niet alleen het functionele plaatje klopt.

"Als technisch ontwerper probeer je in de eerste plaats een werkende machine te ontwikkelen en daarbij hanteer je een vrij eenzijdige, technische benadering. Industriële designers zoals Achilles weten die te doorbreken en bekijken het ontwerp vanuit een andere hoek, of beter, vanuit alle hoeken", vertelt Bart Wattyn. "Ze hanteren een holistische benadering en voegen een extra element toe aan de vergelijking: vormgeving! Zo krijg je een ontwerp dat niet alleen technisch voldoet, maar ook mooi is. En in onze sector is dat een plus. Mensen uit de grafische industrie zijn van nature gevoelig voor mooie dingen. Op beurzen merk je pas wat voor aantrekkingskracht ons nieuwe design heeft. Mensen worden letterlijk naar de stand gezogen!"

Koen Elsen is tevreden: "Het is telkens weer een hele eer en erkenning. Ons leidmotief is: `When Design becomes Strategy! Het feit dat we er jaar na jaar in slagen om deze prijs in de wacht te slepen is een bevestiging dat onze aanpak werkt."

Naar goede gewoonte vindt de officiële prijsuitreiking plaats in maart, op de eerste dag van de jaarlijkse ICT-beurs CeBIT in Hannover, Duitsland. Dan wordt voor elke categorie ook de hoofdprijs, de iF Gold Award, toegekend. Meer informatie hierover is te vinden op www. ifdesign.de.

Over Achilles
Achilles Associates is een toonaangevend Belgisch design- en innovatiebureau dat opportuniteiten ontdekt en deze vertaalt naar succesvolle producten en diensten. De combinatie van een multidisciplinaire aanpak en een uiterst creatief team maakt dat we door onze samenwerking met internationale marktleiders steeds een complete service kunnen bieden aan onze klanten: van Fuzzy Front End of Innovation tot een afgewerkt product. Technische knowhow, esthetisch inzicht en een methodologische aanpak zijn hierbij onontbeerlijk. Op deze manier kunnen we steeds opnieuw een versterking van de merk- en marktpositie van onze klanten garanderen. Een winstgevende en duurzame innovatie realiseren, blijft hierbij ons eerste en belangrijkste doel. Meer weten? www.achilles.be.

Over basysPrint
basysPrint, een divisie van Punch Graphix, is de uitvinder van UV-CtP en biedt al meer dan 10 jaar wereldwijd beproefde systemen aan voor de digitale belichting van conventionele UV-platen. De systemen onderscheiden zich door een hoge rendabiliteit in drukkerijen van elke grootte. Dankzij het gebruik van UV-platen profiteren de gebruikers van een stabiele en milieuvriendelijke productie en een optimale afbeeldingskwaliteit. Uitvoerige informatie vindt u onder: www.basysprint.com