3 x Haruki Murakami


Jazz, Japan en de verbeelding van de stad

ROTTERDAM, 20081201 -- Hij had jarenlang een jazzcafé in Tokyo voordat hij begon met schrijven, en ook zijn romans staan bol van de passages over jazzmuziek. Zijn hoofdpersonages slenteren door de straten van grote Japanse steden als Tokyo en Kobe - langs parkeergarages, winkelcentra, vliegvelden, verlaten bars en sportterreinen. Ze eten spaghetti in plaats van rijst en drinken bier in plaats van sake. Hoewel er van schrijver Haruki Murakami (1949) weinig bekend is, staat één ding vast: hij schrijft niet over het Japan van geisha's en bonsaibomen maar over het moderne leven in de grote stad.

In drie korte lezingen wordt dit thema in het werk van Murakami nader belicht.

Prof.dr. Ivo Smits (hoogleraar Taal & Cultuur van Japan en Korea, Universiteit Leiden) plaatst Murakami in de Japanse traditie en vertelt waarom het moderne urbane leven juist Japans is.
Christine Otten (schrijfster, o.a. van De laatste dichters) vertelt over haar fascinatie voor Murakami's werk en hoe (jazz)muziek in zijn romans symbool staat voor de zoekende moderne mens in de metropool.
Marleen Sleeuwits (kunstenaar en fotografe) gaat in op de relatie tussen haar kunstwerken over de `niet- plekken' in de stad en dat van Murakami. Na afloop leest zij bij haar tentoonstelling in de Erasmus Galerij bij de universiteitsbibliotheek een aantal toepasselijke passages voor uit zijn romans.
Gespreksleider: Pieter Steinz (literatuurkenner NRC Handelsblad).

Organistie: Studium Generale en Kunstzaken,
i.s.m. met het Rotterdamsch Leeskabinet


3 x HARUKI MURAKAMI
DO 11 DEC | LEZINGEN
19.30-21.00 | ZAAL B-2
ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM
BURG OUDLAAN 50 | 3062 PA ROTTERDAM
TOEGANG GRATIS