SenterNovem introduceert koelmodule voor facilitair managers


UTRECHT, 20081211 -- SenterNovem heeft tijdens de Masterclass Koeling in de `Week van de Koude' (25, 26 en 27 november) de interactieve koelmodule voor facilitair managers in zorginstellingen geïntroduceerd. SenterNovem ondersteunt hiermee de facilitair managers in het kennis- en kapitaalintensieve beslistraject voorafgaand aan de aanschaf van een koelsysteem.

De koelmodule is een interactief programma waarin een facilitair manager een aantal gegevens invoert en daarmee een overzicht krijgt van koelconcepten die toepasbaar zijn op de specifieke situatie van een zorginstelling. Zo geeft de module inzicht in de financieringsmogelijkheden en krijgt de facilitair manager een indruk hoe een bepaald koelconcept scoort.
Voor die score beantwoordt de facilitair manager een aantal vragen over het gebouwtype en over maatregelen zoals zonwering. Op basis hiervan worden de in het programma aanwezige koelconcepten beoordeeld. Hierbij kan de facilitair manager zelf het belang aangeven van de beoordelingscriteria, bijvoorbeeld investerings- en energiekosten, het thermisch comfort en de effecten op het milieu. Door hiermee te variëren, ontstaat een gevoel voor de samenhang tussen de wensen en het bijpassende koelconcept.

Koelmodule krachtig hulpmiddel in het beslistraject
Bij de aanschaf van een nieuwe koelinstallatie ondersteunt de koelmodule in het beslistraject. De resultaten worden compact weergegeven en met één druk op de knop als geheel geprint. Met deze module is het mogelijk om verschillende combinaties van opwekking en afgifte van energie compact en overzichtelijk te presenteren. Ook bevat de module rekenresultaten voor thermisch comfort en energiegebruik van de verschillende koelconcepten in een aantal typen verpleeg- en verzorgingshuizen (nieuwbouw, zelfstandige wooneenheden, bestaande bouw). Met deze gegevens worden de verschillende koelconcepten en de financieringsmogelijkheden naast elkaar gezet.

Downloaden op Slimme Energie
De koelmodule is gratis te downloaden via www.slimme-energie.nl.
Op deze website geeft SenterNovem een overzicht van de mogelijkheden om in uw gebouw slimmer om te gaan met energie. Facility managers vinden hier hulpmiddelen, maatregelen en toepassingen op het gebied van koeling, ventilatie en verwarming, met de geschatte terugverdientijden. U vindt hier ook een overzicht van relevante financieringsregelingen.

Kompas, energiebewust wonen en werken
SenterNovem voert in opdracht van VROM/Wonen, Wijken en Integratie `Kompas, energiebewust wonen en werken' uit. Kompas heeft tot doel bij te dragen aan de kabinetsdoelstellingen voor vermindering van de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving, zoals vastgelegd in Schoon en Zuinig. Het accent ligt hierbij op de grootschalige inzet van bewezen praktijkvoorbeelden in woningbouw, utiliteitsbouw en lokaal klimaatbeleid. Kompas richt zich met kennis, advies en andere instrumenten op professionele partijen in de bouw.





SenterNovem