Ingezonden persbericht


MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

PERSBERICHT

A t e l i e r C a r a s s o

11.12.2008 - 15.03.2009

Voor het eerst wordt de spectaculaire collectie kleinplastiek uit het atelier van de Italiaans-Nederlandse beeldhouwer Federico ('Fred') Antonio Carasso (1899-1969) aan het publiek getoond en wel in het Penning- en Prentenkabinet van museum Beelden aan Zee. Deze tentoonstelling memoreert de overdracht in langdurig bruikleen van deze omvangrijke collectie door de Stichting Federico Antonio Carasso aan het museum. Atelier Carasso zal na afloop van de tentoonstelling worden toegevoegd aan de Gipsotheek Beelden aan Zee die in de loop van 2009 voor het publiek zal worden opengesteld.

Fred Carasso is geboren in het Italiaanse Carignano. Als zoon van een meubelmaker hield hij zich van jongs af aan bezig met houtbewerken en tekenen. Om politieke redenen verliet hij in 1922 zijn vaderland en kwam via Frankrijk en België in 1934 in Nederland terecht waar hij werd opgenomen in de kring van de Amsterdamse beeldhouwers. In dit milieu werd hij al snel geroemd om zijn virtuoos plastisch talent, ambachtelijk vakmanschap en grote eruditie. In de naoorlogse periode voerde Carasso een aantal belangrijke opdrachten voor oorlogs- en andere monumenten uit, doceerde hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en was hij actief in de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Uit de bibliotheek van de kunstenaar, in 2004 overgedragen aan het Sculptuur instituut, blijkt dat Carasso een brede interesse had voor de kunstgeschiedenis, van de preklassieke oudheid tot en met de etnografica, van het Surrealisme tot en met de sculptuur van de moderne Italiaanse school (Marini, Manzú e.a.) die hij in Nederland met succes introduceerde. Atelier Carasso reflecteert die rijkdom aan inspiratie in de talloze reeksen van weergaloos geboetseerde figuurstudies, ontwerpen voor monumenten en penningen.

museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Scheveningen, +31 (0)70 358 58 57, Di. t/m zo. 11.00-17.00 uur, www.beeldenaanzee.nl, info@beeldenaanzee.nl, toegang volwassene: ¤ 7,--

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd voor de voorbezichtiging van de tentoonstelling op donderdag 11 december a.s. van 11.00 - 177.00 uur. Voorts wordt de pers uitgenodigd de opening van de tentoonstelling bij te wonen, eveneens op 11 december a.s. om 17.30 uur.

Voor inhoudelijke toelichting: Emma van Proosdij, medewerker PR Tel. +31 (0)70 358 58 57
e-mail: vanproosdij@beeldenaanzee.nl