Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

'Sleutel tot succes Poznan ligt in Brussel'
* Milieudefensie pleit op internationale klimaattop voor leidersrol EU
* Uitstoot moet met 40 procent omlaag in 2020
* Helft opbrengst emissierechten naar ontwikkelingslanden

Amsterdam, 1 december 2008 - Europa moet kiezen voor echte broeikasgasvermindering in plaats van het afkopen van emissierechten in andere landen zoals nu gebeurt. Milieudefensie wil daarom dat ontwikkelde landen, met de EU voorop, als belangrijkste veroorzakers van de klimaatcrisis, hun uitstoot met 40 procent verlagen in 2020: 30 procent binnen Europa en 10 procent in ontwikkelingslanden. Milieudefensie doet de oproep vandaag bij de start van de internationale klimaattop (1-12 december) in het Poolse Poznan waar de organisatie aanwezig is.

Volgens Milieudefensie moet de Europese Unie in Poznan een leidersrol spelen omdat de Verenigde Staten tot het aantreden van Barack Obama in januari weinig zullen toezeggen. Milieudefensie wil dat ontwikkelde landen als belangrijkste veroorzakers van de klimaatcrisis, hun uitstoot fors te verlagen. Op de klimaatconferentie in Bali werd in 2007 door de landen die deelnemen aan het Kyoto-verdrag (alle westerse landen exclusief de VS) al afgesproken om emissies in 2020 met 25 tot 40 procent te reduceren. Milieudefensie roept de landen op om onomwonden voor de 40 procent te kiezen nu uit recente inzichten blijkt dat de aarde nog gevoeliger is voor klimaatverandering dan eerder verondersteld, en dat de uitstoot van broeikasgassen veel sneller toeneemt dan verwacht.

"Poznan kan een succes worden,"aldus Willem Verhaak, campagneleider Klimaat van Milieudefensie, "als de regeringleiders van de EU kiezen voor de stevige aanpak die het Europese parlement een aantal weken geleden heeft voorgesteld. De aankoop van emissierechten buiten de Unie mag dan nog maar voor een beperkt deel meetellen voor de Europese doelstellingen. En er moeten stevige sancties komen voor landen die de reductiedoelstellingen niet halen. Ook moet minstens de helft van de opbrengst van CO2-veilingen gaan naar de strijd tegen klimaatverandering in ontwikkelingslanden."

De Europese top van 11 en 12 december, waar definitieve besluiten worden genomen over het Eu-klimaatpakket moet het verschil maken. Milieudefensie roept premier Balkenende op zich hard te maken voor krachtig Europese maatregelen. Deze week meldden de Verenigde Naties dat de uitstoot van broeikasgassen harder groeit dan ooit, sinds 1990 steeg die met 25 procent. "Alarmerend,"aldus Verhaak. "Het toont dat het mondiale klimaatbeleid tot nog toe heeft gefaald. Om onomkeerbare gevolgen van de opwarming te voorkomen zijn drastische maatregelen nodig."

Meer informatie:
Journalisten kunnen contact opnemen met medewerkers van Milieudefensie die in Poznan ter plekke de onderhandelingen op de voet volgen. Bel daarvoor:

Persvoorlichter Marlijn Dingshoff: 0031 (0)6 2959 3873 (of via Nederland: 020-5507333) Campagneleider Klimaat Willem Verhaak: 0031 (0)6 2959 3882 Kijk ook op de Milieudefensie-weblog over Poznan. www.milieudefensie.nl/klimaat