Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

2 december 2008

Raad houdt expertmeeting verzelfstandiging culturele instellingen

De gemeenteraad organiseert op donderdag 11 december van 19.00 tot 22.00 uur een expertmeeting over de verzelfstandiging van culturele instellingen. De raad wil met deze bijeenkomst vooral informatie opdoen over dit onderwerp. Thema's die aan bod komen zijn de wenselijkheid of onwenselijkheid van verzelfstandiging, het toezicht door de gemeenteraad en onderwerpen waarop de gemeenteraad zou moeten sturen.

In Utrecht bestaan plannen voor verzelfstandiging van het Muziekcentrum Vredenburg en de gemeente bekijkt ook of verzelfstandiging van instellingen als de Stadsschouwburg en het Centraal Museum wenselijk is. In andere steden zijn de afgelopen jaren al veel culturele instellingen verzelfstandigd. Met verzelfstandiging wordt in dit verband bedoeld dat bestaande overheidsactiviteiten worden ondergebracht in een afzonderlijke rechtspersoon.

De raad houdt de expertmeeting om meer informatie te verkrijgen, alvorens een mening te vormen over de verzelfstandiging van Utrechtse culturele instellingen. Voorzitter van de bijeenkomst is raadslid Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht.

Programma

De raad krijgt vier inleidingen van vier deskundigen uit de bestuurlijke en culturele sector Na elke inleiding is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

19.00 uur De heer S. Hulman (burgemeester van Den Helder en voormalig wethouder cultuur te Rotterdam) over zijn ervaringen als politiek verantwoordelijke voor de verzelfstandiging van zeven culturele instellingen

19.30 uur De heer H. Scholten (directeur van het Theaterinstituut en voormalig directeur van de Utrechtse Stadsschouwburg) geeft zij kijk op de Utrechtse situatie en het primaat van de politiek bij dit soort verzelfstandigingtrajecten

20.00 uur De heer J. Riezenkamp (fiscaal bedrijfseconoom en voorzitter Amsterdamse Kunstraad) richt zich vooral op de bestuurlijk politieke kant van het onderwerp en de wijze van het toezicht houden.

20.30 uur Korte pauze

20.45 uur De heer M. Daamen (directeur van de onlangs verzelfstandigde Stadsschouwburg Amsterdam en initiatiefnemer van Cultural Governance) vertelt over de verhouding tussen zelfregulering en wat tot het politieke domein behoort.

21.15 uur Discussie

22.00 uur Afsluiting

Bijwonen

U kunt de expertmeeting bijwonen als toehoorder. Deze wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2. U kunt de expertmeeting ook rechtstreeks volgen via internet; www.utrecht.nl/gemeenteraad/vergadering-online.




Gemeente Utrecht