Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

4 december 2008

'Governance of the modern firm', 11 t/m 13 december in Utrecht

Internationale conferentie over 'financialisering' economie

De kredietcrisis heeft momenteel de complete mondiale economie in zijn greep. Over de precieze oorzaken van de crisis zijn de discussies nog gaande. Maar welke rol spelen private equity-bedrijven en hedge fondsen nu binnen de economie? En in hoeverre hebben het breed omarmde aandeelhoudersprimaat en de exorbitante overnamebedragen aan de crisis bijgedragen? Over deze en andere actuele vraagstukken zullen internationaal gerenommeerde experts met elkaar van gedachten wisselen op de conferentie 'Governance of the modern firm', die van 11 tot en met 13 december plaatsvindt aan de Universiteit Utrecht. Pers is van harte welkom.

De financiële crisis heeft de economieën een aantal fikse klappen gegeven. Talloze banken zijn omgevallen of in overheidshanden terechtgekomen, beurzen blijven na een ongekende inzinking maar voortkwakkelen, en de recessie in de reële economie zal nog het nodige van ons vragen.

Aandeelhoudersprimaat

De financialisering van de economie, dat wil zeggen het toenemend belang van de financiële economie boven de reële economie, heeft tot allerlei ontwikkelingen wereldwijd geleid. Voorbeelden daarvan zijn de enorme schommelingen op zowel de huizenmarkt als de markt voor financiële producten, echter ook de gigantische over- en latere onderwaarderingen op de overnamemarkt. De verwikkelingen rond ABN AMRO in ons eigen land illustreren hoe dramatisch dit allemaal kan uitpakken. Het lijkt er sterk op dat de omhelzing van het aandeelhoudersprimaat in belangrijke mate debet is geweest aan deze verwikkelingen. Onder dat primaat kregen private equity bedrijven en hedge fondsen de overhand en slaagden financiële partijen er in op aandeelhoudersvergaderingen hun eigen korte-termijnbelangen door te drukken.

Bedrijfsleven: terug naar de basis?

Op de conferentie 'Governance of the modern firm' zullen vooraanstaande sprekers, afkomstig uit wetenschap, bedrijfsleven en toezichthouders, reflecteren op de jongste ontwikkelingen. Onder hen prof. Paul Davies, hoogleraar Ondernemingsrecht en Arbeidsrecht aan de London School of Economics, prof. Bill Lazonick, directeur van het Center for Industrial Competitiveness van de Universiteit van Massachussetts, Alan Paul van het Britse Take-over Panel en Huub Willems, voorzitter van de Nederlandse ondernemingskamer. De openingslezing wordt verzorgd door prof. William Black van de Universiteit van Missouri. Black speelde een centrale rol in de blootlegging van de eerdere Savings&Loan-crisis in de jaren tachtig. Onderwerpen die op de conferentie de revue zullen passeren zijn onder andere schuldfinanciering, overnameregulering, corporate governance codes en medezeggenschap. Daarmee verlegt de conferentie de discussie van het macro-economisch niveau naar de basis van de economie: het bedrijfsleven.

Conferentie

De conferentie 'Governance of the modern firm' vindt van 11 tot en met 13 december aan de Universiteit Utrecht plaats in het Academiegebouw aan het Domplein en het Duisenberg Auditorium van de Rabobank te Utrecht. Voor het programma en sprekers ga naar www.firmgovernance.nl. Journalisten zijn van harte welkom om de conferentie bij te wonen. Aanmelden kan via onderstaande contactpersonen.

Meer informatie

Erzsó Alföldy, faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl.

B.g.g.: Peter van der Wilt, perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.