Ingezonden persbericht


Persbericht

Amstelveen, 9 december 2008

Revolutionaire interactieve tafel helpt kinderen bij het leren

Logica, de Zeeuwse Bibliotheek en bureau Onwijs zetten digitale tafel MS Surface van Microsoft in bij educatieve spellen in het basisonderwijs

Kinderen op basisscholen op het Zeeuwse platteland kunnen vanaf volgend jaar op een nieuwe, interactieve manier meer leren over gevaarlijke verkeerssituaties, hoe om te gaan met rekentafels en over de provincie waar zij wonen. Centraal hierbij staat een digitale tafel, de MS Surface van Microsoft. Deze met de nieuwste touch screen-technologie uitgeruste tafel maakt het mogelijk dat meerdere kinderen tegelijk werken aan een opdracht of samen het verkeersspel spelen. Voor de bediening is geen muis of toetsenbord nodig. De kinderen bewegen met hun vingers bijvoorbeeld de auto's en fietsers over het scherm waarop een digitale versie van het traditionele verkeerskleed te zien is.

Het is voor het eerst dat de tafel in Europa wordt ingezet. Logica, de Europese ict-dienstverlener, werkt hierbij samen met de Zeeuwse Bibliotheek en het bureau OnWijs met als doel de samenwerking tussen kinderen te bevorderen en de eduactie op basisschool te vernieuwen. Een bijkomend effect is dat kinderen die nog niet zo handig zijn met muis en toetsenbord, profiteren van de voordelen van multimedia op school.

Logica, de Zeeuwse Bibliotheek en Onwijs gaan in de komende maanden aan de slag om de programma's te ontwikkelen en toe te passen. De tafel zal op de nieuwe Onderwijsservicebus van de Zeeuwse Bibliotheek worden ingezet. Deze innovatieve bus zal de basisscholen op het platteland ondersteunen met ICT-toepassingen en speciale lesmaterialen van een groot aantal profit en non-profit organisaties.

Logica neemt de ontwikkeling van de software voor haar rekening, terwijl Onwijs verantwoordelijk is voor de educatieve inhoud en de concepten die op de de MS Surface Table en de Onderwijsservicebus worden toegepast. De Zeeuwse Bibliotheek is opdrachtgever.

Voor Logica is de samenwerking een eerste stap om de grote mogelijkheden van MS Surface voor een brede groep klanten te benutten. Naast educatieve spellen is de tafel zeer geschikt voor een nieuwe manier van vergaderen en andere vormen van overleg met collega's en klanten. Logica ontwikkelt onder andere een toepassing voor ingenieurs om technische tekeningen op een efficiëntere manier te bewerken en te wijzigen. Nu nog hebben ingenieurs bij een overleg nog vele verschillende papieren tekeningen nodig om een bijvoorbeeld een bouwproject te beoordelen. Met MS Surface verandert dat doordat de tafel het mogelijk maakt de tekeningen digitaal te bekijken en meteen wijzigingen op te slaan. Een andere manier om de tafel te gebruiken is tijdens brainstormsessies.

De interactieve tafel wordt op 11 december getoond tijdens een innovatieseminar bij Logica in Amstelveen. Meer informatie over dit seminar kunt u hier aanvragen.