Bijgaand ontvangt u - onder embargo tot 11 december 2008, 00:01 GMT - het nieuwste persbericht van Unicef over Report Card 08. Met de Report Cards van Unicef wordt gemeten hoe de rijkste landen ter wereld het VN-Kinderrechtenverdrag toepassen. In dit geval in de eerste levensfase van het kind.


* * *
LET OP: Embargo tot: 11 december 2008, 00:01 GMT

Ouderschapsverlof en hoge kosten kinderopvang aandachtspunten in Nederland NIEUW RAPPORT UNICEF: KWALITEIT VAN KINDEROPVANG CRUCIAAL

Florence/Den Haag, 11 december 2008 - Vandaag presenteert het Innocenti Research Centre (IRC), Unicefs onderzoeksinstituut in Florence, een nieuw onderzoeksrapport. In 'Innocenti Report Card 08 - The Childcare Transition' wordt vergeleken hoe de rijkste landen ter wereld omgaan met kinderen in hun eerste levensfase. Deze fase is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. Volgens het rapport is de huidige opgroeiende generatie in de landen van de OESO de eerste waarvan een meerderheid een belangrijk deel van hun prille leven buitenshuis wordt opgevangen of verzorgd. Bijna 80% van alle drie- tot zesjarige kinderen in de rijke landen bevindt zich in enige vorm van voorschoolse educatie en opvang. Daarom is het zo belangrijk dat wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van deze voorzieningen.

De trendbreuk in de opvoeding van in huis naar buitenshuis is een gegeven. Tegelijkertijd wordt wetenschappelijk steeds duidelijker dat het op vroege leeftijd bezoeken van kinderopvang zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor de kinderen. De kwaliteit van zorg in de eerste maanden en jaren van een kinderleven is van kritisch belang voor bijna alle aspecten van de ontwikkeling van het kind.

"Voorschoolse educatie én zorg van hoge kwaliteit kunnen de cognitieve, linguïstische, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen enorm versterken", zegt Marta Santos Pais, directeur van Unicef IRC. "Het kan onderwijsresultaten van kinderen bevorderen en ongelijkheid in een vroeg stadium verminderen. Ook kan het een investering zijn in goed burgerschap en de emancipatie van vrouwen bevorderen. Ondermaatse of kwalitatief slechte kinderzorg kan juist leiden tot een zwakke basis voor de toekomst van een kind", vervolgt het rapport.

Tien criteria
Report Card 08 gaat uit van tien criteria waarop landen de kwaliteit van hun voorschoolse educatie en opvang kunnen toetsen en vergelijken. Deze criteria zijn opgesteld door een internationale groep van deskundigen. De tien criteria zijn opgesteld en te verdelen in vier categorieën: een landelijk commitment voor goede zorgvoorzieningen voor kinderen, toegang en universele deelname, kwaliteit van zorg en onderwijs, en de sociale en economische situatie waarin het kind opgroeit.

"De voorgestelde criteria moeten worden gezien als een eerste stap tot het opstellen van een minimale maatstaf om goede resultaten in de eerste levensjaren van kinderen te bereiken", aldus Marta Santos Pais.

Alleen Zweden voldoet op dit moment aan alle voorgestelde criteria, gevolgd door IJsland met negen behaalde criteria. Denemarken, Finland, Frankrijk en Noorwegen voldoen elk aan acht criteria. Deze zes landen voeren ook de lijst aan van landen die het meeste geld uitgeven aan diensten ten behoeve van kleine kinderen. Veel andere landen moeten hun huidige uitgaven minstens verdubbelen, concludeert het rapport, als zij het minimaal aanvaardbare peil willen bereiken. De gegevens komen uit 2008.

Nederland
Vorige week werd in de Tweede Kamer gediscussieerd over gestegen prijzen van kinderopvang en wachtlijsten. Het debat over investering in de eerste levensjaren van het kind is daarmee erg actueel. 'Innocenti Report Card 08 - The Childcare Transition' levert een bijdrage aan deze discussie.

In het rapport scoort Nederland net als Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk positief op vijf van de tien criteria. Nederland wordt in het rapport positief gewaardeerd voor zijn algemene voorzieningen voor kinderopvang en voorschoolse educatie. Kinderen met een (taal)achterstand krijgen een speciaal programma aangeboden op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf en de eerste twee jaren op de basisschool. Dit is volgens het rapport een beter systeem dan het creëren van aparte voorzieningen voor kinderen met achterstanden. Het voorkomt segregatie en een slecht bereik van deze doelgroep.

Een aandachtspunt voor ons land is de duur van het ouderschapsverlof. Nederland behoort met zijn ouderschapsverlof tot de laagste van de landen van de Europese Unie. Dit terwijl volgens het rapport in verschillende wetenschappelijke onderzoeken wordt aangetoond dat lange dagen in de opvang van een kind op zeer jonge leeftijd (eerste maanden) negatieve gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind. Voor baby's zijn warme responsieve relaties en één op één contact cruciaal. Het is de vraag of opvang in een groep dat voldoende kan bieden, hoe goed die opvang ook is. In de Scandinavische landen maakt het ouderschapsverlof het mogelijk dat één van de ouders minstens het eerste levensjaar thuis met de baby kan doorbrengen. Hiervan wordt in deze landen massaal gebruik gemaakt.

Ook wordt in het rapport voor de Nederlandse situatie aandacht gevraagd voor de hoge kosten van kinderopvang. Volgens het rapport betalen ouders gemiddeld 44% van de totale kosten die voor kinderopvang gemaakt worden. Een lager percentage zou kinderopvang voor iedereen beter toegankelijk maken.


* * *