Leefbaar Rotterdam



dinsdag, december 09, 2008

Marokkaanse spion was al afgewezen door AIVD

In verband met het aanstaande vertrek van Opstelten heeft Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam verzocht om versnelde behandeling aanstaande donderdag van de antwoorden op zijn schriftelijke vragen over de spionage voor Marokko door de Marokkaanse politieagent Lemhaouli. Deze kwestie is door het tv-programma Nova aan het licht gebracht.

In september van dit jaar heeft Marco Pastors schriftelijke vragen gesteld over spionage voor Marokko door Ré Lemhaouli. Kern van de vragen was waarom Lemhaouli niet is vervolgd, welke informatie hij heeft ontvreemd en of de potentiële slachtoffers van deze spionage beschermd worden. Daarnaast vroeg Pastors naar de reden van het afschermende optreden van de Rotterdamse politiechef Meijboom en Hoofdofficier Korvinus van het Openbaar Ministerie, zeker in verhouding tot andere gevallen van niet-integer handelen door politieagenten. Ook is onduidelijk waarom de AIVD niet op de hoogte is gebracht en waarom Lemhaouli op Rotterdam Airport kon gaan werken, ondanks de veiligheidsrisicos. Dit terwijl hij eerder door de AIVD is afgewezen, ondanks een aanbevelingsbrief van korpschef Meijboom.

Het college heeft inmiddels een antwoord geschreven, maar de beantwoording schiet duidelijk te kort. Vragen resteren vooral over waar de agent zich precies schuldig aan gemaakt heeft en de aanvankelijk lakse houding van het Openbaar Ministerie inzake strafrechtelijke vervolging. De innige contacten die dhr. Lemhaouli onderhield met hooggeplaatsten, waaronder de koning van Marokko, en zijn betrokkenheid bij een reis naar Marokko van de burgemeester en een gezelschap in 2008, is in dit licht interessant. Van deze reis is vreemd genoeg geen reisverslag opgemaakt. Het college verwijst in de beantwoording alleen naar de brief van de Minister van Binnenlandse Zaken betreffende het integriteitsbeleid van het openbaar bestuur en de politie, in plaats van zelf duidelijk antwoord te geven en het functioneren van de driehoek in Rotterdam toe te lichten.

Gezien het aanstaande vertrek van burgemeester Opstelten zal de commissievergadering op donderdag 11 december de laatste kans zijn om de burgemeester hierover te laten spreken.