( BW)(ARTHUR-D.-LITTLE) Arthur D. Little: The BRIC Battle - Winning the Global Race for the Emerging Middle Segment


LONDEN--(BUSINESS WIRE)--Dec 11, 2008-- Een nieuwe studie van Arthur D. Little evalueert wat de sterke groei in de vier grootste opkomende economieën impliceert voor multinationals uit mature markten.

Nu de beleidsmakers en bedrijfsleiders wereldwijd voorspellen dat de BRIC markten in opkomst de voornaamste bron van groei zullen blijven tijdens de crisis, toont een nieuwe studie van Arthur D. Little aan dat multinationals uit mature markten hun verouderde mondialiseringsfilosofieën moeten her-evalueren. Zoniet lopen ze het risico het pleit te verliezen tegen de nieuwe generatie van ambitieuze, snel groeiende markteconomieën in opkomst. Het rapport, "The BRIC Battle - Winning the Global Race for the Emerging Middle Segment," onderzoekt de beste strategieën om een belangrijk aandeel van het grootste klantensegment in deze landen te bemachtigen.

"Nog maar enkele dagen geleden kondigde het private equity huis Actis aan dat het £2,9 miljard heeft bijeengebracht voor investeringen met name in de opkomende BRIC-markten - het positieve bewijs dat, terwijl de ontwikkelde economieën te kampen hebben met een recessie als gevolg van de financiële crisis, de BRIC-landen en andere markten in opkomst verder zullen groeien, zij het aan een trager ritme", overweegt Kurt Baes, Belgisch coauteur van het rapport en directeur van Arthur D. Little's kantoor in Sjanghai. "Multinationals bevinden zich aan een omslagpunt - ze moeten ofwel beginnen hun BRIC strategie te herwerken ofwel het risico lopen alleen achter te blijven."

Groeiend middensegment

Volgens het meest recente rapport van Arthur D. Little, zullen de zogenaamde BRIC-landen - Brazilië, Rusland, India en China - binnen de volgende 20 jaar 50% van de wereldwijde oplopende BBP-groei voor hun rekening nemen. Op basis van projectervaring en interviews met honderden leidende bedrijven in de VS, Europa en Azië, stellen de auteurs van het rapport vast dat multinationale bedrijven uit mature markten markt (Multinationals of MNC), die momenteel actief zijn in de BRIC-markten, de neiging hebben om enkel het topsegment van producten en diensten te viseren - wat de lokale concurrenten de vrijheid laat om de lagere en groeiende middensegmenten van de markt te bedienen. Het "middensegment" in de BRIC-landen bestaat uit die producten met een goede basisfunctionaliteit maar zonder de `toeters en bellen' van overmatige verpakkingen, merknamen, en differentiërende kenmerken die voor de meeste klanten en bedrijven uit mature markten gebruikelijk zijn. Met de groei van de middenklasse in de opkomende markten, groeit ook het aantal lokale bedrijven dat hen bedient. Vandaar de noodzaak voor de MNCs om zich nu tot dit marktsegment te richten.

"Tenzij de MNCs zich beginnen te richten tot het groeiende middensegment in de BRIC-economieën lopen ze het enorme groeipotentieel mis en riskeren ze terrein te verliezen aan meer en meer ontwikkelde lokale spelers. Deze laatste schakelen hun lokale successen in de thuismarkt om naar globale product/dienstcombinaties", voegt Wilhelm Lerner, coauteur van het rapport en Hoofd van de "Strategie & Organisatie" Practice voor Centraal Europa toe. "Nu de economie een periode van globale recessie ingaat waar we zien hoe de ontwikkelde naties het hardst getroffen worden, moeten multinationale merken hun strategieën voor de opkomende markten heroverwegen en het productaanbod en de marktkennis ontwikkelen om een groter aandeel van het groeiende BRIC middensegment te veroveren. Dat is vaak hun enige kans op duurzaam lange termijn succes."

Lanceren met omzichtigheid

Consumenten electronicaproducent Whirlpool, woningdecoratie winkel Ikea, detergentenmerk Unilever, fastfoodketen KFC en autofabrikant Toyota zijn bedrijven uit mature markten die vroeg en duidelijk hebben beslist om het BRIC middensegment aan te pakken. Het rapport schetst hoe elk bedrijf te maken kreeg met significante culturele, technische en geografische uitdagingen om op een succesvolle manier de middensegmenten van deze markten te veroveren, en biedt bedrijven een nieuwe strategie voor het betreden van de opkomende markten: BRIC 2.0.

De BRIC 2.0 strategie van Arthur D. Little is gebaseerd op een dubbelle logica waarom bedrijven hun groei in de middensegmenten van de opkomende markten moeten aanzwengelen: enerzijds om de enorme lokale groeimogelijkheden te benutten, anderzijds om hun eigen positie te beschermen in de eigen thuismarkt. Om dit te bereiken, biedt het rapport drie ingrediënten aan voor het ontwikkelen van een instapstrategie voor BRIC-markten:
  • Vecht - Combineer internationale merkkracht met bewezen lokale "go-to-market" benaderingen
  • Focus - Investeer eerst in één of enkele sleutelregios, breid vervolgens uit naar volgende regio's nadat een sterke marktpositie is bereikt
  • Vereenvoudig - Gebruik op een actieve manier de MNC's technische expertise om nieuwe producten en dienstverleningen te ontwikkelen die aan de lokale behoeften beantwoorden. Dit gaat veel verder dan het eenvoudige kopiëren of wegwerken van bestaande aanbiedingen.
"De complexiteiten van het betreden van een nieuwe markt zijn opgebouwd uit de sterke groei en de veranderende aard van de BRIC middensegmenten in het laatste decennium. Aangezien lokale spelers van elk van de opkomende markten agressief willen groeien, zowel in mature als in andere opkomende markten, moeten de MNCs nu handelen om terreinverlies te: de nieuwe concurrenten hebben namelijk met succes "go-to-market" benaderingen aangepast op maat van het groeiende wereldwijde middensegment," concludeerde Petter Killefors, coauteur van het rapport en Wereldwijd Verantwoordelijk voor Arthur D. Little's "Strategie & Organisatie" Practice.

Vooruitkijken

Als onderdeel van deze studie verzamelde Arthur D. Little primaire gegevens van 60 MNCs in verschillende geografieën en industrieën, om die in een publicatie te vertalen waarbij gecombineerde BRIC inkomsten bekendgemaakt worden per bedrijf. Dit soort analyse is het eerste in zijn soort - deze gegevens worden momenteel geanalyseerd om de BRIC-markt "winnaars" te identificeren.

Er wordt verwacht dat de "Arthur D. Little BRIC Honorary Award" en de bijgaande analyse gepubliceerd zullen worden in het eerste kwartaal van 2009.

Ondertussen toont het tussentijds onderzoekresultaat belangrijke verschillen tussen de industrieën: spelers in de sector van de bouwmaterialen en verwerkende bedrijven hebben de boodschap duidelijk begrepen - zij stuwen hun BRIC aandeel naar jaarlijkse groeicijfers van 20-40% sinds 2005. Andere spelers, zoals producenten van halfgeleiders en mobiele telefoons, stellen vast dat het BRIC aandeel stagneert in hun portfolio - een teken dat zij de boot missen?
Industry Ranking(Revenue share of BRIC in total revenue)     Revenue share of BRICin total revnue (%)     Revenue share increaseof BRIC '05-'07 (CAGR. %)
1. Semiconductor Manufacturers 20%
2. Electronic Manufacturing Specialists 10% -20%
3. Mobile Device Manufacturers 10% -20%
4. Automotive (Truck/Passenger) 10% -20% 13%
5. Engineering & Manufacturing 10% -20% 13%
6. Pharma & Chemicals 13%
7. Construction Industry & Construction materials suppliers 13%
8. Consumer Goods & Retail 13%
 
Average (across sample) 11.3% 12.9%



The BRIC Battle - Winning the Global Race for the Emerging Middle Segment kan nu gedownload worden op http://www.adl.com/BRIC

Over Arthur D. Little

Arthur D. Little (ADL), opgericht in 1886, is een toonaangevend mondiaal consultancy bedrijf dat strategie, innovatie en technologie linkt om complexe business uitdagingen te bedwingen en tegelijk duurzame resultaten te leveren aan onze klanten. Arthur D. Little gebruikt voor zijn opdrachten methodes die samenwerking met de klant hoog in het vaandel dragen, werkt met uitzonderlijke mensen en heeft een bedrijfsverbintenis omtrent kwaliteit en integriteit. ADL is er trots op wereldwijd heel wat bedrijven uit de Fortune 100 te mogen dienen naast andere belangrijke bedrijven en organisaties uit de publieke sector.

Arthur D. Little heeft wereldwijd meer dan 30 kantoren, en stelt meer dan 1.000 werknemers te werk. Mocht u verdere informatie over het bedrijf wensen, neem dan een kijkje op www.adl.com.





CONTACT:



Petter Kilefors
Arthur D. Little
Tel: +46-8-50306542
kilefors.petter@adlittle.com
of
Wilhelm Lerner
Arthur D. Little
Tel: +49 175 5806151
lerner.wilhelm@adlittle.com
of
Kurt Baes
Arthur D. Little
Tel: +86 21 6447 8866
baes.kurt@adlittle.com
of
Sue Glanville/ Maita Soukup
Say Communications
Tel: +44 (0)208 971 6411 / 6423
sglanville@saycomms.co.uk
msoukup@saycomms.co.uk