Ingezonden persbericht

Delfshaven

PERSBERICHT
Rotterdam, 10 december 2008

Eerste succes van PvdA-motie: intercultureel groepswonen voor Delfshavenaren

Donderdag 11 december 2008 om 15.00 uur gaat aan de Groshansstraat (hoek Aelbrechtskade) de eerste paal de grond in voor de bouw van een complex levensloopbestendige woningen met mogelijkheid tot groepswonen. Deze vreugdevolle handeling zal worden verricht door de heren Carlos Gonsalves, deelraadsvoorzitter en de heer Ton Fastl, fractievoorzitter PvdA Delfshaven. In dit complex komen een groep oudere Hindoestanen en een groep oudere Javanen te wonen.

Ouder worden in Delfshaven wordt voor steeds meer bewoners van deze deelgemeente een realiteit. Dit brengt met zich mee dat er behoefte is aan passende huisvesting. De kleurrijke samenstelling van de Delfshavense bevolking vraagt dan ook om een specifiek aanbod aan betaalbare 55+ woningen.

Vooral ouderen met een allochtone achtergrond kennen specifieke problemen: de zorgcultuur, het driegeneratiegezin is geen onderdeel meer van hun sociale leven, zij hebben vaak onvoldoende aansluiting met de dagelijkse mores, zij leven meer dan anderen in een sociaal isolement, zij hebben meer dan anderen een zwakke financiële positie door een onvolledige AOW recht etc.

Het is prettiger ouder te worden in een omgeving die je goed bekend is dan in een omgeving die je vreemd is. Het is prettig om de geuren en kleuren uit je leven te delen met anderen. Groepswonen in levensloopbestendige wooncomplexen biedt daartoe de mogelijkheid.

Vanuit dit perspectief heeft de PvdA Delfshaven deze vraag politiek vertaald en uitgezet naar organisaties die vanuit de visie, 'levensloopbestendig wonen', ouderen huisvesting realiseren. In 2007 resulterend in een motie van die strekking. Uitgangspunt van de motie is het creëren van ouderenhuisvesting met de mogelijkheid tot groepswonen. Het gaat hierbij dus niet om exclusiviteit maar om maatwerk, flexibiliteit en mogelijkheden tot groepswonen.

De PvdA Delfshaven is blij met de start van de bouw van dit relatief nog kleinschalige project aan de Groshansstraat door de zorg- en conceptontwikkelaars Wooncompas en Zorgcompas. De komende tijd verwachten wij dat er in Delfshaven meer, van de nu nog in de initiatief fase verkerende initiatieven voor dergelijke ouderenhuisvesting, gerealiseerd kunnen worden.