DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN IN ONS LAND ZULLEN WELDRA DALEN

11/12/2008 10:59

FEBEG

De voorbije weken hebben verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden tussen de Minister voor Energie en de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG). Het doel van deze bijeenkomsten was een maximale transparantie te waarborgen over de prijsevoluties in 2009 bij de energieproducenten en -leveranciers.

Na deze contacten kan FEBEG stellen dat, rekening houdend met de huidige marktomstandigheden en op basis van de verwachte evolutie van de maandelijkse indexeringsparameters, voor elektriciteit de prijs van de component energie tijdens het eerste semester 2009 met 12 à 14% zou dalen tegenover het tweede semester 2008 en voor gas zou deze daling zelfs 16 à 18% bedragen. Indien per hypothese alle andere elementen van de factuur (nettarieven, taksen en heffingen) ongewijzigd blijven dan zouden tijdens het eerste halfjaar 2009 de kosten van het elektriciteits- en gasverbruik voor de gezinnen met respectievelijk 5 à 7% en 10 à 13% dalen tegenover het tweede halfjaar van 2008 (voor klanten met een contract dat een indexering voorziet op basis van de brandstofkosten).

De gas- en elektriciteitsfacturen zijn in ons land het afgelopen jaar gestegen hoofdzakelijk als gevolg van de evolutie van de brandstofprijzen op de internationale markten en van de nettarieven die in het begin van dit jaar werden verhoogd.

Ten gevolge van de daling van de brandstofprijzen op de internationale markten sinds augustus 2008 zullen in de loop van de volgende maanden ook de gas- en elektriciteitskosten, die geïndexeerd zijn op basis van de brandstofprijzen, dalen.

Zoals het Internationaal Energie Agentschap nog recent stelde in zijn 'World Energy Outlook', mag men daarbij echter niet uit het oog verliezen dat de fundamentele tendens van de energieprijzen stijgend is en dat de huidige daling - onder meer als gevolg van een wereldwijde economische crisis - naar alle waarschijnlijkheid slechts een tijdelijk karakter zal hebben. Om deze reden en om de impact op het leefmilieu maximaal te beperken, zal elkeen inspanningen moet blijven leveren om onze energie zo rationeel mogelijk te gebruiken.

De daling van de elektriciteits- en gasfactuur zal minder uitgesproken zijn dan de daling van de internationale brandstofprijzen omdat de energiekost slechts één van de componenten is van de totale factuur. Daarenboven wordt de evolutie van de brandstofprijzen slechts met een zekere vertraging weerspiegeld in de factureringsparameters als gevolg van de afvlakkingsmechanismen die worden toegepast bij de berekening ervan en dit zowel opwaarts als neerwaarts (voor de gasprijzen zelfs tot ongeveer 6 maanden later en voor de elektriciteitsprijzen iets sneller).

Op dit ogenblik bedraagt het aandeel van de component 'energie' voor het gemiddelde gezin in ons land:

* voor de elektriciteitsfactuur ongeveer 45%;

* voor de gasfactuur ongeveer 65%.

Een wijziging van de nettarieven of de taksen en heffingen, waarop de leveranciers geen vat hebben, beïnvloeden eveneens de energiefactuur.

Rekening houdend met de huidige marktomstandigheden en op basis van de verwachte evolutie van de maandelijkse indexeringsparameters, zou voor elektriciteit de prijs van de component energie tijdens het eerste semester 2009 met 12 à 14% dalen tegenover het tweede semester 2008 en voor gas zou deze daling zelfs 16 à 18% bedragen. Indien per hypothese alle andere elementen van de factuur (nettarieven, taksen en heffingen) ongewijzigd blijven dan zouden tijdens het eerste halfjaar 2009 de kosten van het elektriciteits- en gasverbruik voor de gezinnen met respectievelijk 5 à 7% en 10 à 13% dalen tegenover het tweede halfjaar van 2008 (voor klanten met een contract dat een indexering voorziet op basis van de brandstofkosten).

De weerslag hiervan voor de klant op zijn jaarlijkse afrekeningsfactuur en op zijn tussentijdse betalingen aan zijn leverancier hangt evenwel af van:

* de door de klant gekozen prijsformule:

o koos hij voor een vaste prijs gedurende de looptijd van zijn contract, dan werd bij de prijsbepaling rekening gehouden met de factoren gekend op het ogenblik dat het contract werd afgesloten. Deze prijs zal toegepast worden tijdens de volledige duur van het contract, zowel bij prijsstijgingen als bij prijsdalingen;

o koos hij voor een contract met geïndexeerde prijzen dan zal hij weldra een prijsdaling genieten. Er dient wel te worden benadrukt dat de jaarlijkse afrekeningsfactuur tijdens het eerste semester 2009 minder zal dalen dan de hierboven vermelde cijfers omdat hierin nog rekening wordt gehouden met de hogere gas- en elektriciteitsprijzen tijdens het tweede semester 2008;

* de evolutie van de andere prijscomponenten waarop de leverancier geen vat heeft.

Rekening houdend met het hiervoor vermelde afvlakkingsmechanisme zal de prijsdaling vanaf begin volgend jaar voor de meeste klanten met een geïndexeerd product niet enkel geleidelijk voelbaar worden in de afrekeningsfactuur die zij zullen ontvangen, maar ook via het bedrag van de toekomstige voorschotfacturen dat jaarlijks bij de opmaak van de afrekeningsfactuur wordt bepaald. Desgevallend kunnen klanten contact opnemen met hun leverancier om te evalueren of het zinvol is het bedrag van hun huidige tussentijdse factuur aan te passen. In elk geval blijven de leveranciers ernaar streven om het verschil tussen de betaalde voorschotten en de afrekening zo klein mogelijk te houden om de klant onaangename verrassingen te besparen bij zijn jaarlijkse afrekening.

---

FEBEG, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, is de werkgeversorganisatie die de belangen verdedigt van de producenten, leveranciers en traders van elektriciteit en gas.

Contact: Jan Herremans

02 500 85 85

jan.herremans@febeg.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel