Gemeente Hilversum

Vragen van de PvdA betr. Wajongers

publicatiedatum: donderdag 11 december 2008

Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onder het motto " wie kan doet mee, wie helemaal niet kan krijgt zorg" wil het kabinet in 2009 een impuls geven om de participatie van Wajongers te vergroten. Daartoe worden de re-integratie instrumenten versterkt en een betere dienstverlening aan Wajongers gerealiseerd. Kosten voor werkplekaanpassingen zullen volledig worden vergoed.

Op 1 januari 2008 waren er 615 Wajongers in Hilversum geregistreerd. In de uitwerkingsnota "Arbeidsmarkt en werkgelegenheid" is al sprake van 670 Wajongers. In de afgelopen maanden is door Sociale Zaken intensiever bezien of mensen uit de bijstand in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering. Er is dus sprake van een substantiële toename.

Wajongers die in staat zijn om te werken doen dat met een persoonsgebonden budget of via de WSW. Uit navraag bij de Tomingroep blijkt echter dat daar geen Wajongers op de wachtlijst staan en evenmin bij het re-integratiebedrijf van de Tomingroep: "WerkRoute".

Weliswaar vallen de Wajongers onder de UWV maar omdat het hier toch een groep Hilversummers betreft vragen wij ons af of er reden is tot zorg. Wij hebben de volgende vragen:

1. Voelt het college zich mede verantwoordelijk voor de groep Hilversumse Wajongers?

2. Houdt de wethouder bij het UWV een vinger aan de pols?
3. Hoeveel Wajongers zitten in een re-integratietraject, hoeveel niet?

4. Is de gemeente Hilversum betrokken in een regionaal Wajong netwerk?

5. Bij het re-integratie project Werken aan werk is samenwerking gezocht met het CWI en het UWV. Kunnen Wajongers niet ook in dit project betrokken worden?

Hopende op een spoedig antwoord, teken ik met vriendelijke groet, Namens de fractie van de Partij van de Arbeid in Hilversum.

Inge Zielhorst