Ingezonden persbericht


boundary="----_=_NextPart_001_01C9561B.C19B55D1"

debalie > vrijdag 12 december 2008 > 20.30 uur

De rechten van de mens: een bedreigde soort?

De bescherming van religie is een ernstige bedreiging voor de rechten van de mens, met name de vrijheid van meningsuiting. Dat stelt Austin Dacey en hij gaat daarover in debat met Maurits Berger in De Balie op vrijdag 12 december. Het gesprek staat o.l.v. Pieter Pekelharing.

In een uitgebreid artikel in Trouw van 29 november rapporteert Dacey over een recente vergadering van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waar een open debat over religieuze kwesties vrijwel onmogelijk bleek. Grootste aanstichter zijn landen met een Islamitische bevolking verenigd in OIC. In 1990 nam deze organisatie een eigen verklaring van de rechten van de mens, waarbij de rechten volgens Dacey ondergeschikt zijn gemaakt aan de Sharia. "Kennelijk is 'universeel' voor sommige mensen niet inclusief genoeg", merkt Dacey op. Een andere passage uit het artikel:

"(...) de Mensenrechtenraad is het epicentrum geworden van een beweging die onder het mom van bestrijden van 'Islamofobie' en 'godslastering' de vrijheid van meningsuiting wil beknotten. (...) Deze afgevaardigde van de OIC verkondigde dat "de Islam niet in deze raad aan het kruis genageld zou worden". Daarna betoogde hij dat iedere discussie over de sharia een 'belediging' was van het geloof”.”

Juist nu, bij de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, stelt Austin Dacey vast dat bescherming van godsdienst het systeem van binnen uit holt. Maurits Berger, hoogleraar aan de universiteit van Leiden, ziet wel zware retoriek van Islamitische landen maar stelt tegelijkertijd vast dat het systeem van internationale instrumenten niet fundamenteel ter discussie staat.

Over de sprekers:
Austin Dacey geniet internationaal bekendheid, onder meer als schrijver van The Secular Conscience, waarin hij verdedigt dat de plaats van religie juist wel het publieke domein is. Hij promoveerde in 2002 in de filosofie en leeft in New York. Hij publiceert op het raakvlak tussen wetenschap, religie en ethiek. Hij representeert het Center for Inquiry binnen de Verenigde Naties. CFI is een denktank die zich toelegt op gedachteontwikkeling in seculier, wetenschappelijke hoek. Ook is Dacey redacteur bij Skeptical Inquirer en Free Inquiry.

Maurits Berger is jurist en arabist. Hij heeft gedurende zijn studie een jaar in Egypte gewoond en was verkiezingswaarnemer in Gaza en in Jemen. Ook werkte hij zeven jaar als onderzoeker en journalist in Egypte en Syrië. Berger is gespecialiseerd in Islamitische wetgeving, Midden-Oosten politiek, Islam in Europa en Islam en Democratie. Voor zijn aanstelling als hoogleraar Islam in de hedendaagse Westerse wereld aan de universiteit van Leiden was hij verbonden aan het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael. Maurits Berger heeft diverse publicaties op zijn naam staan.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Tijd: vrijdag 12 december 2008, 20.30 uur
Prijs: 8 euro / 6 euro met korting
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn tot een dag van te voren ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

Noot voor de redactie /