en geiten Themadag Fokkerij en inteeltbeheersing bij schapen en geiten 16 okt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Op vrijdag 12 december 2008 zal de themadag â Fokkerij en inteeltbeheersing bij schapen en geitenâ in Lelystad plaatsvinden. De dag duurt van 10.30 - 16.00 uur.

Een goed doordacht fokbeleid op rasniveau is nodig om het ras te verbeteren of te behouden en daarbij moet ook worden gelet op behoud van genetische diversiteit binnen het ras. Een te sterke inteelttoename kan tot serieuze problemen leiden zoals bepaalde erfelijke gebreken. Een klein ras is kwetsbaarder voor inteelt dan een grote populatie en een sterke selectie op één of enkele kenmerken geeft een groter risico op inteelt. Een voorbeeld is een fokprogramma gericht op terugdringing van TSE-gevoeligheid bij schapen.

Themadag voor fokkers schapen en geiten
De themadag is bedoeld voor betrokkenen in de schapen- en geitenfokkerij, zowel grotere en kleinere rassen. Tijdens de themadag worden kort basisprincipes van fokkerij en behoud van genetische diversiteit binnen rassen uitgelegd. Daarna is er uitgebreid gelegenheid om van gedachten te wisselen over toepassingsmogelijkheden en dilemmaâs in de praktische fokkerij. Sprekers vanuit de praktische fokkerij voeden deze discussie. De themadag biedt u de mogelijkheid om andere fokkers te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en uw kennis op te frissen.

Organisatie themadag
De dag wordt georganiseerd door het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland,het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Productschappen Vee, Vlees en Eieren, de Animal Sciences Group, de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het Platform voor de Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders.

Programma
Op dit moment zijn de sprekers en titels nog niet allemaal bekend. Zodra die bekend zijn zal het programma hier verschijnen.

Kosten en aanmelding
Dankzij een financiële bijdrage van de PVE zijn er voor de deelnemers geen kosten aan deze dag verbonden. Na aanmelding ontvangt u half november per mail het definitieve programma en de routebeschrijving. U kunt zich hier aanmelden.

Locatie
Animal Sciences Group, Edelhertweg 15, 8219 PH Lelystad

Contact
Rita Hoving
Tel 0320 - 238 251
rita.hoving@wur.nl