Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zwitserland treedt toe tot Schengengebied

28 nov 2008 | Zwitserland treedt op 12 december toe tot het Schengengebied. De ministers van Binnenlandse Zaken van de zevenentwintig EU-lidstaten hebben dat donderdag in Brussel besloten.

Dit maakt het vrije verkeer van personen mogelijk tussen Zwitserland en de landen die zich hebben aangesloten bij het Verdrag van Schengen. De controles aan de landsgrenzen tussen Zwitserland en zijn EU-buren worden op 12 december opgeheven. Op 29 maart volgend jaar gebeurt dat met de luchtgrenzen bij de Zwitserse luchthavens.

Op dit moment vallen er vierentwintig landen onder het verdrag waarvan vrijwel alle, behalve IJsland en Noorwegen, onderdeel zijn van de Europese Unie. Zwitserland wordt het vijfentwintigste land dat toetreedt. Zwitserland stemde in 2005 via een referendum in met ondertekening van de Akkoorden van Schengen.

De Akkoorden zijn vernoemd naar de plaats van ondertekening in 1985, het Luxemburgse dorp Schengen dat ligt op het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland. Nederland is sinds dat jaar onderdeel van de Schengengebied.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl