Universiteit Maastricht

Trefwoorden: pijn, pijnbestrijding, dagchirurgie

Promotie Drs. Hans F. Gramke
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. M. van Kleef;
prof.dr. A.E. Marcus (University of Munster, D.).

Titel: "Prevalence and Predictors of Acute and Chronic Pain after Surgery; the out-patient part of the story". Vrijdag 12 december 2008, 14.00 uur

Het onderzoek in dit proefschrift vormt samen met het onderzoek van drs. M. Sommer een tweedelige studie. Gramke en Sommer promoveren op dezelfde datum na elkaar. Steeds meer operaties worden uitgevoerd binnen één dag. Pijnbestrijding is hierbij een belangrijk onderdeel van de behandeling aangezien onvoldoende pijnstilling het ontslag naar huis kan vertragen of zelfs onmogelijk kan maken. Conclusie van dit proefschrift is dat veel patiënten na een dagchirurgische ingreep last houden van pijn na de operatie. Behalve de aard van de ingreep blijken ook andere factoren verhoogde kans op pijn na de operatie te geven. Opmerkelijk is dat een aanzienlijk aantal patiënten zelfs nog twee jaar na de ingreep last heeft van pijnklachten.

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229/230 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: pers@bu.unimaas.nl
website: http://www.unimaas.nl

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6. Klik hier voor een routebeschrijving.