Universiteit Maastricht

Trefwoorden: pijn, pijnbestrijding, chirurgie

Promotie Drs. Michael Sommer
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. M. van Kleef;
prof.dr. A.E. Marcus (University of Munster, D).

Titel: "Prevalence and Predictors of Acute and Chronic Pain after Surgery, the inpatient part of the story". Vrijdag 12 december 2008, 15.30 uur

Het onderzoek in dit proefschrift vormt samen met het onderzoek van drs. H.F. Gramke een tweedelige studie. Gramke en Sommer promoveren op dezelfde datum na elkaar. In het tweede deel van het onderzoek is gekeken naar hoe vaak matige of ernstige pijn voorkomt bij patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis en niet de eerste dag naar huis mogen gaan. Dit is bij ongeveer 30 procent gedurende de eerste 2 dagen het geval. Later zakt dit percentage een beetje maar nog steeds houdt 10 % van alle geopereerde mensen pijn tot en met de vierde dag na de operatie. Bij analyse van de data bleek dat risicofactoren voor meer pijn na operatie zijn: pijn voor de operatie, angst voor de gevolgen van de operatie, de verwachting veel pijn te zullen hebben en catastroferen (een erg negatieve kijk op pijn). Een jaar na operatie had nog steeds ca. 10 % van alle patiënten pijn en moet dus als chronische pijnpatiënt worden beschouwd.

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229/230 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: pers@bu.unimaas.nl
website: http://www.unimaas.nl

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6. Klik hier voor een routebeschrijving.