Gemeente Vlaardingen


Kerstfestijn Vlaardingen op 12 en 13 december

02 december 2008

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 december organiseert de Vereniging Historische Markt Vlaardingen in samenwerking met de Gemeente Vlaardingen de kerstmarkt rond de Grote Kerk van Vlaardingen.

Programma vrijdag

Kerstmarkt (18.00-22.00 uur)
De kerstmarkt begint op vrijdagavond om 18.00 uur. Tot 22.00 uur zijn er in de sfeervolle kramen rond de Grote Kerk allerlei artikelen te koop die u vast goed kunt gebruiken voor een gezellige kerst. En er is van alles te verkrijgen om ter plekke of thuis te eten zoals poffertjes, oliebollen, erwtensoep met worst en andere lekkernijen. In de Weinstube is tijdens de kerstmarkt glühwein, warme chocolademelk en een echt Vlaardings winterdrankje te koop.

Voor de kinderen is er ook van alles te doen. Achterop het programmaboekje staat een activiteitenkaart waarop diverse kinderactiviteiten staan. Deze kaart is ook nog in de Weinstube te krijgen. Bijvoorbeeld, een ritje in de zweefmolen, touwtje trek en grabbelen; Schminken en kerstfrutsels maken met het jeugdstadteam, vrijdag in het vertelbos en zaterdag in De Waag. Ook bij de Sjaak Foundation is er weer veel te beleven voor de kinderen.

Natuurlijk is er ook dit jaar een levende kerststal met Maria en Jozef, de kribbe met het kindje Jezus.

Carillon en inloopconcert (19.00-20.15 uur)
Op het carillon worden kerstliederen gespeeld, waarna van 19.00 tot 20.15 uur het inloopconcert is in de Grote Kerk met samenzang en optredens van de Vlaardingen Band van het Leger des Heils, Aad Zoutendijk op het Peteghemorgel, het Chosen Gospel Choir en het Promskoor o.l.v. Gerard Lange.

Lampionnenoptocht (19.00 uur)
Om 19.00 uur verzamelen de kinderen voor de lampionnenoptocht bij de Heilige Lucaskerk en vertrekken om 19.15 uur via een tocht door de stad naar de kerstmarkt

Ontsteken kerstboomverlichting door burgemeester (20.25 uur) Na het inloopconcert zingt het Kinderkoor Jong Vlaardingen, waarna burgemeester Tjerk Bruinsma om 20.25 uur de kerstboomverlichting ontsteekt. Daarna is er samenzang met Marescha van der Stelt (voormalig Idols-finaliste) en het Kinderkoor Jong Vlaardingen. De kerstboom is dit jaar weer versierd met energiebesparende LED-verlichting. Na het ontsteken van de kerstboomverlichting is er een gezellig samenzijn in de Weinstube waar het Van Aperen-Collectief op zal treden.

Kerktoren beklimmen (20.30 uur en 21.30 uur)
Verder kan iedereen die Vlaardingen bij nacht vanaf de kerktoren wil bekijken voor 1,00 een kaartje kopen in de Weinstube. Om half negen en om half tien kan de toren dan beklommen worden onder leiding van het VVV Serviceteam.

Programma zaterdag

Kerstmarkt (10.00-17.00 uur)

Zaterdag 15 december is er van 10.00 -17.00 uur weer van alles te zien en doen op de kerstmarkt. Natuurlijk vindt u vele sfeervolle kramen en lekkere hapjes en drankjes. Dit jaar zijn er levende standbeelden en steltlopers in kerstsfeer rond de Grote Kerk. Er is een gevarieerd muziekprogramma, met optredens van het Kinderkoor Jong Vlaardingen en de musicalgroep van het CJV en verder de koren Uit Volle Borsten, Glorious Touch en het Duo Everywhere. De dag wordt afgesloten met kerstliedjes, gebracht door Elvis.

Kerktoren beklimmen
Dit jaar is er ook weer de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding de toren van de Grote Kerk te beklimmen. Vanaf 55 meter hoogte heeft u dan een prachtig uitzicht over de stad Vlaardingen en verre omtrek. Kaartjes à 1,00 te verkrijgen in de Weinstube.

Kinderactiviteiten
Kinderen kunnen terecht in het vertelbos waar het poppenspel Het gestolen kerstboompje wordt opgevoerd in een gezellige kerstsfeer. Verder kunnen kinderen zaterdag naast de activiteiten van het Jeugdstadteam en de Sjaak Foundation zich vermaken met ritjes in de arrenslee, getrokken door twee paarden, in de zweefmolen en kunnen ze hun geluk beproeven bij touwtjetrek en grabbelen.

Bouwplaatwedstrijd
De vereniging heeft dit jaar een bouwplaatwedstrijd onder de titel "Vlaardingen in het klein" georganiseerd, waaraan alle kinderen tussen vier en twaalf jaar mee kunnen doen. De bouwplaten van dertien historische panden aan de Markt kunnen worden ingekleurd en in elkaar gezet. De inzendingen zullen tentoongesteld worden in het Waaigat, waar een heus miniatuur Vlaardingen zal worden opgebouwd. De mooiste huisjes worden bekroond met schitterende prijzen op zaterdagmiddag om 13.30 uur in de muziektent.

De bouwplaten zijn op te halen bij:

* Zwemschool Arons, Waalstraat 60

* Stadsbiblotheek, Waalstraat 100

* Het Waaigat Wonen, Markt 57

* The Art of Tiffany, Markt 37

* de VVV/ANWB, Westhavenkade 39

* Boekhandel Pontier, de Loper 11/13.