Persuitnodiging: Internetbranche vraagt aandacht voor energiebesparing

08/12/2008 12:14

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Datum: Vrijdag 12 december

Tijd: 9:30 - 11:00

Locatie: Het Huis Te Eerbeek in Eerbeek. Parkeren kan voor het hotel aan de Prof. Weberlaan 1 op het landgoed. De ontvangst vindt plaats in de serre van het witte landhuis dat u vanaf het hotel ziet liggen.

Geachte redactie,

Graag nodigen .nl-registry SIDN, internetproviders Computel Standby B.V. en Nxs Internet en Cleanbits u aanstaande vrijdag, 12 december, uit voor de aanplanting van ruim 3,6 hectare internetbos. De aanplant vindt plaats op het landgoed Het Huis te Eerbeek in Eerbeek.

Met dit initiatief willen de organisaties aandacht schenken aan de noodzaak van meer duurzaamheid op het Internet. Tegelijkertijd willen ze hiermee andere organisaties en individuele website-eigenaren stimuleren maatregelen te nemen om de CO2 uitstoot te verminderen en/of te compenseren. 'Het internet belast het milieu nu al even zwaar als het vliegverkeer en het aandeel groeit,' zo waarschuwt René Post van Cleanbits, de initiatiefnemer van het internetbos.

U bent aanstaande vrijdag 12 december vanaf 9:30 uur van harte welkom op het landgoed Eerbeek waar Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN, Siemon van den Berg, algemeen directeur van Nxs en Willem van Dam, algemeen directeur van Computel Standby B.V. om 10:00 uur symbolisch de eerste bomen van het nieuwe bos zullen planten. Hiermee zullen ze naast hun inspanningen CO2-uitstoot bij hun activiteiten te verminderen ook een deel van de uitstoot compenseren.

Roelof Meijer benadrukt dat het van groot belang is dat de gehele internetsector aandacht schenkt aan de CO2-uitstoot door het Internet. 'Volgens een onderzoek van Gartner is de ICT-branche wereldwijd verantwoordelijk voor 2% van de CO2 uitstoot. Als we aannemen dat het in Nederland om dit zelfde percentage gaat en de wetenschap van Gartner meenemen dat datacenters verantwoordelijk zijn voor 23 % hiervan is het essentieel dat we hier met z'n allen iets aan doen. Bijvoorbeeld door het gebruik van groene stroom, het vervangen van de conventionele airconditioning door duurzame koeltechnieken en het gebruik van energie-zuinige servers.'

Het is de tweede keer dit jaar dat op uitnodiging van Cleanbits, partner van MVO Nederland en Klimaatneutraalgroep, bomen geplant worden. In april van dit jaar opende Matthijs van Nieuwkerk het eerste internetbos met ruim 8000 'Cleanbitsbomen' in Gelderland. Cleanbits heeft niet alleen het planten van meer bomen ter compensatie van CO2 uitstoot tot doel, maar vindt het van belang dat er meer bewustwording optreedt omtrent groene maatregelen. Op de site van Cleanbits (www.cleanbits.nl) kan daarom door iedereen een Greencheck gedaan worden om te checken of een bepaalde site groen gehost wordt. 'Door 50 bomen te planten kan een individuele webeigenaar (voor sites tot 10.000 bezoekers per maand) gedurende vijf jaar ruimhartig de CO2-uitstoot van zijn website compenseren. Samen gaat dat uiteindelijk een groot verschil uitmaken', aldus René Post.

Groene of CO2 neutrale websites, hostingbedrijven en datacenters krijgen het Cleanbitslogo om hiermee het signaal af te geven dat ze meewerken aan een duurzaam internet. Ook krijgen ze de beschikking over de besparingsteller, die laat zien hoeveel CO2 uitstoot er bespaard wordt door groen te zijn.





http://www.ez.nl/dsresource?objectid=155077&type=PDF