Nieuwe lichting commando's klaar voor de groene Baret

Bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal is vrijdag 12 december de intocht van de nieuwe lichting commando's. In de ochtend lopen de kersverse commando's de poorten van de commandokazerne in Roosendaal binnen, om enkele uren later de felbegeerde groene baret in ontvangst te mogen nemen. De commandant van het Korps Commandotroepen reikt de baret uit als afsluiting van de 8 weken durende zware elementaire commando-opleiding. De Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Janssen, collega commando's' en de relaties van de nieuwe commando's wonen de uitreiking bij.

De 51 militairen begonnen in augustus aan hun opleiding tot commando. De commando's van de landmacht worden getraind en ingezet voor speciale operaties. Deze bijzondere operaties stellen zeer hoge eisen aan het personeel, zowel op fysiek als op mentaal gebied. Aspirant commando's doorlopen eerst een drie daagse kennismakingsperiode voordat zij kunnen solliciteren. Veel kandidaten zien hierna om diverse redenen al af van verdere sollicitatie. Een select gezelschap solliciteert verder en start na een strenge selectie met de zware commando-opleiding.

De afgelopen weken hebben de aspirant-commando's hun laatste beproeving ondergaan: een twee weken durende tactische eindoefening. In deze periode zijn alle vaardigheden die een commando moet beheersen in de praktijk getest. Vanuit een tentenkamp nabij Roosendaal ondergingen ze diverse fysieke en mentale uitdagingen. De oefening eindigt traditiegetrouw met de 'afmatting', een verplaatsing over een periode van vier dagen en nachten waarbij een afstand van 250 kilometer wordt afgelegd (voornamelijk lopend). Deze 'afmatting' wordt afgesloten met een nachtelijke tocht van 25 kilometer met verzwaarde bepakking onder leiding van de commandant van de opleiding, de zogenaamde "Commandanten-mars". Na de intocht is er een bijzonder appel waar de kersverse commando's in het bijzijn van hun relaties de felbegeerde groene baret, het herkenningsteken van de commando's, ontvangen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed