Waterschap Regge en Dinkel


Almelo gereed

Sanering en herinrichting Weezebeek in Almelo gereed

Vrijdag 12 december wordt in Almelo de sanering en herinrichting van de Weezebeek op feestelijke wijze afgesloten. De bagger- en saneringswerkzaamheden liepen samen met het grootste baggerproject in Twente. De omgeving van de Weezebeek is opnieuw ingericht. Gedeputeerde Rietkerk van de provincie Overijssel en dagelijks bestuurslid Holterman van waterschap Regge en Dinkel sluiten het project gezamenlijk af.

Waarom baggeren en saneren?
Wanneer er niet wordt ingegrepen, slibben waterwegen dicht. Naarmate de hoeveelheid slib groeit, neemt de ruimte voor water af. Het afvoeren van water is daardoor moeilijker. Vooral wanneer er in korte tijd veel regen valt, zorgt dat soms voor problemen. Als het water namelijk niet goed kan wegstromen, is er meer kans op wateroverlast. Verder kan het slib ernstig verontreinigd zijn. In snelstromende beken wordt de verontreiniging bovendien verplaatst in het milieu. Door de verontreinigde waterbodem te saneren, verbeteren de water- en waterbodemkwaliteit. Baggeren en saneren is daarom noodzakelijk en van belang voor flora en fauna.

Baggerprogramma
Baggeren in stedelijk gebied is in het verleden een ondergeschoven kindje geweest. Bovendien is baggeren geen dankbaar werk. Na afloop is er niet of nauwelijks verschil te zien. Het gebeurt tenslotte onder water. Toch is juist ook het baggeren in stedelijk gebied van groot belang voor een schoon en vitaal watersysteem. Dit inzicht bracht de Rijksoverheid ertoe om dit probleem op de agenda te zetten en via subsidies het baggeren te stimuleren. De provincie Overijssel zorgde voor extra geld om het saneren tegelijk met het baggeren uit te kunnen voeren om zo te zorgen voor een veilige leefomgeving. In Twente hebben we gekozen voor een unieke aanpak. Waar landelijk veel gemeenten en waterschappen individuele aanvragen indienden, is in Twente een gekozen voor een gezamenlijke aanvraag. Meer dan 200 trajecten werden gecombineerd tot 45 projecten, waarvan de Weezebeek verreweg de grootste was.

Weezebeek
Overal zijn de oevers van de Weezebeek minder steil aangelegd, hierdoor is de oever natuurvriendelijker. Bij de Windmolenbroekseweg is de Weezebeek nu meer meanderend aangelegd. De wandelstructuur is hier ook op aangepast. Daarnaast zijn ondiepe moerassige zones aangelegd met enkele kleine poelen. De diversiteit aan bijvoorbeeld oeverplanten, libellen en watervogels neemt hierdoor toe. Om de kindvriendelijkheid nog verder te vergroten is er een speelcombinatie geplaatst, waarbij het element `water' een belangrijke rol speelt.

De afsluiting is voor genodigden van 15.45 - 17.45 uur in het waterschapsgebouw aan de Kooikersweg 1 te Almelo.