Technische Universiteit Delft

Materialen bepalend voor succes duurzame energietechnologie

"De meeste problemen met duurzame energietechnologie hebben te maken met materialen", zegt vertrekkend hoogleraar anorganische chemie aan de TU Delft, prof.dr. Joop Schoonman. Schoonman heeft zich gedurende zijn hele loopbaan ingezet voor het verbeteren van materiaaleigenschappen voor toepassingen op het gebied van duurzame energie. Zo is in zijn groep een 3D-nanogestructureerde zonnecel ontwikkeld, die in 2009 op de markt zal komen. Joop Schoonman vergelijkt in zijn rede het werk van wetenschappers met dat van kunstenaars. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 12 december om 15.00 in het Aula Congrescentrum, Mekelweg 5, Delft. In de ochtend wordt ter gelegenheid van het afscheid een symposium over duurzame energie georganiseerd.

"Veel problemen van duurzame energietechnologie hebben te maken met materialen", vindt prof.dr. Joop Schoonman. De huidige zonnecellen zijn bijvoorbeeld duur, omdat ze van silicium gemaakt worden. Opslagtanks voor waterstof zijn te groot of te zwaar voor gebruik in auto's. De rode draad door Schoonman's loopbaan is het verbeteren van de eigenschappen van materialen voor duurzame energietechnologie. Zo werd in de groep van Schoonman de 'Delft zonnecel' ontwikkeld, een driedimensionale nanogestructureerde zonnecel. Deze zonnecel heeft een sponsachtige structuur waarin de lichtabsorberende laag is geïntegreerd in het halfgeleidermateriaal. Het is de verwachting dat deze zonnecel in 2009 in de markt wordt geïntroduceerd.

Kunstenaar
Schoonman deed in Delft en als gasthoogleraar aan andere universiteiten in binnen- en buitenland, ook onderzoek naar materialen voor batterijen en brandstofcellen. Daarnaast startte hij de ontwikkeling van membranen die gebruikt kunnen worden voor meer duurzame productie van waterstof. Dit laatste onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Energieonderzoek Centrum Nederland en Stanford University in de Verenigde Staten, waar Schoonman sinds 2002 gasthoogleraar is. In zijn afscheidsrede vergelijkt Schoonman het werk van een materiaalwetenschapper met dat van een kunstenaar: materiaaldeskundigen boetseren met moleculen om die materiaaleigenschappen te creëren die een toepassing succesvol kunnen maken." In 2006 werd Schoonman door de Nederlandse Bond voor Materialenkennis uitgeroepen tot 'grootste materiaalkundige van de afgelopen 80 jaar'. Schoonman was bovendien directeur van verschillende multidisciplinaire onderzoekscentra op het gebied van duurzame energie.

Symposium
Ter gelegenheid van het afscheid organiseren Schoonman's collega's in de ochtend een symposium over duurzame energietechnologie. Er zijn onder meer lezingen over energieopslag, windenergie en zonne-energie. Centraal thema is het belang van nanotechnologie voor duurzame energieoplossingen. Het symposium is gratis toegankelijk en vindt plaats van 9.00 tot 13.00 in zaal A in het gebouw van DelftChemTech, Julianalaan 136, Delft.



Technische Universiteit Delft