NZa onderzoek: Zorgpolis vergelijking FX.nl behaalt maximale score

12/12/2008 09:30

FX.nl

Amsterdam, 12 december 2008

De financiële consumentensite FX.nl scoort dit jaar maximaal in het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar websites die zorgverzekeringen vergelijken. Ieder jaar onderzoekt de NZa alle vergelijkingssites. De vergelijkingsmodules worden beoordeeld op volledigheid, correctheid, inzichtelijkheid en transparantie. Op al deze vlakken ontvangt FX.nl de hoogst mogelijke beoordeling.

NZa toetst kwaliteit zorgvergelijkingen

Ieder jaar kunnen consumenten van zorgverzekeraar veranderen. Veel verzekerden maken voor de beslissing om over te stappen gebruik van vergelijkingssites. Jaarlijks controleert de NZa of deze sites wel een volledig beeld van de markt geven. Daarnaast dienen uiteraard de juiste premies te worden vermeld en moeten verzekerden kunnen kiezen uit verschillende dekkingsvormen. Tot slot dient de organisatie achter de site transparant te zijn. Op al deze vlakken behaalt FX.nl de maximale score.

Overstappen of niet

In november ontvingen Nederlanders de zorgpolis voor het komende jaar. De beslissing om over te stappen moet uiterlijk 1 februari 2009 zijn genomen. FX.nl beoogt de consument behulpzaam te zijn bij de beslissing om te switchen of niet. "Op onze website bieden we bezoekers een quick scan van alle zorgverzekeringen. In één oogopslag heb je alle premies op een rijtje. Vervolgens bepaal je moeiteloos of het loont om te shoppen naar een goedkopere zorgpolis," aldus Arjan Bosman, bij FX verantwoordelijk voor de zorgmodule. "We bedienen niet alleen overstappers, naar verwachting 2% van de verzekerden, maar iedereen die zich afvraagt of overstappen loont. Dus ook de 98% die uiteindelijk niet switcht," vult FX.nl directeur Jean-Paul Venmans aan.

Objectief beeld

Door kortingen wordt dezelfde zorgverzekering vaak tegen verschillende premies aangeboden. Om een zo objectief mogelijk beeld van de markt te presenteren, laat de vergelijking van FX.nl premiekortingen buiten beschouwing. "Bij FX kun je geen verzekeringen afsluiten, we zijn geen tussenpersoon. We tonen alleen bruto premies. Naar onze mening is dat de meest zuivere vergelijking," licht Bosman toe.

Shoppen voor de goedkoopste

Consumenten beschikken met de vergelijking van FX over een ongekleurd totaaloverzicht van zorgverzekeringen. Voor de goedkoopste polis kun je echter niet bij de consumentensite terecht. Om achter de laagste netto premie van een polis te komen, zal er geshopt moeten worden. Premieshoppen kan op de websites van zorgverzekeraars, consumentenorganisaties en de vergelijkingssites van tussenpersonen als Verzekeringsite en Independer. "Ik ben dit jaar zelf overgestapt. Op FX.nl heb ik mijn shortlist samengesteld en ben gaan shoppen. Mijn nieuwe zorgpolis heb ik uiteindelijk bij Independer afgesloten," aldus Jean-Paul Venmans.





http://www.fx.nl