Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: vergelijkingswebsites zijn volledig

Publicatiedatum: 12-12-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft negen vergelijkingssites voor zorgverzekeringen onderzocht. Op één na krijgen alle vergelijkingssites de maximale score voor volledigheid van verzekeraars en polissen. In vergelijking met vorig jaar is de kwaliteit van de vergelijkingssites sterk verbeterd.

Een goede vergelijking tussen zorgverzekeraars is alleen mogelijk als de informatie over de basispremies en kortingen op het eigen risico in de polissen die op de sites staan correct is. Bij acht vergelijkingssites is dat het geval en wordt ook het type polis correct vermeld. Op volledigheid van verzekeraars en polissen scoren acht vergelijkingssites de maximale score. Vergeleken met het onderzoek van vorig jaar is dat een aanzienlijke verbetering.

De NZa deed voor de tweede keer onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor zorgverzekeringen. De NZa ziet de vergelijkingswebsites als een belangrijk hulpmiddel voor consumenten om zelfstandig een keuze te maken uit het aanbod van zorgverzekeringen. Voorwaarde is dan wel dat deze sites volledige, correcte, inzichtelijke en onafhankelijke informatie verschaffen. De NZa heeft collectieve contracten niet meegenomen in het onderzoek. Het kan ook zijn dat een vergelijkingssite een collectief aanbod heeft dat alleen is af te sluiten via die site. Daarom adviseert de NZa consumenten meerdere vergelijkingssites te raadplegen om alle beschikbare opties voor een zorgverzekering te vergelijken.

Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites is een van de acties uit het Consumentenprogramma van de NZa. In 2009 zal de NZa ook vergelijkingssites met informatie over zorgaanbieders gaan onderzoeken.