Gemeente Zwolle

Mededelingen | Presentatie over herinrichting speelplaatsen in de wijk | Uitleg berekening overlast verkeerslawaai | Project 'De Aa-landen stroom' anti graffitiproject |
Rondvraag/mededelingen/oproepen | Sluiting

03. Verslag wijkplatform Aa-landen 2008-10-09

Verslag wijkplatform Aa-landen 2008-10-09

Algemene gegevens

Datum: 9 oktober 2008
Aanvang: 19.30 uur
Locatie:

Aanwezig:
Wijkwethouder: de heer H.J. Dannenberg
Wijkmanager: de heer W. van Hattum
Wijkbeheerder: de heer G. Ballintijn

Speciale gast: de heer M. Abbassi (adviseur expertisecentrum gemeente Zwolle)
ongeveer 75 bezoekers

Opening

Wijkmanager Wim van Hattum opent de vergadering en heet een ieder van harte welkom.
Agendapunt 6, het verslag van het wijkplatform van 13 maart 2008, wordt naar voren gehaald in verband met een fout in het verslag. Na afloop van het wijkplatform kunnen de aanwezigen hun vragen kwijt bij de diverse sprekers van het wijkplatform.

Verslag vorige bijeenkomst

Pag. 1: Betreft de geluids- en snelheidsoverlast aan de Middelweg staat in het verslag dat de bewoners zijn geïnformeerd over de resultaten van de metingen en dat de metingen hebben uitgewezen dat er geen toename is. Het gaat hier echter niet om metingen maar om berekeningen. De wijkmanager biedt zijn verontschuldigingen aan dat dit zo in het verslag is gekomen.
Voor het overige wordt het verslag aldus vastgesteld.

Mededelingen

De wijkmanager geeft de stand van zaken weer van diverse projecten in de Aa-landen:


* Het structuurplan is inmiddels vastgesteld. In het huidige structuurplan is geen besluit genomen over de bebouwing van Dijklanden. Jaarlijks wordt er door de Raad een uitvoeringsprogramma vastgesteld. Bij de vaststelling van de uitvoeringsprogramma's wordt telkens besloten voor welke gebieden het structuurplan verder wordt uitgewerkt. Voor de Dijklanden is opdracht gegeven voor een onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde vogelsoorten. Dat onderzoek zal ongeveer drie jaar duren.

* Op 14 oktober 2008 is er een inloopbijeenkomst in basisschool De Werkschuit over de herinrichting van de Rijnlaan. In de Peperbus zal deze bijeenkomst worden aangekondigd.

* Op maandag 27 oktober vindt er in basisschool De Beulakkerwiede een inloopbijeenkomst plaats over het bouwproject aan de Beulakkerwiede. Direct aanwonenden ontvangen een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Ook deze bijeenkomst zal aangekondigd worden in de Peperbus.

* De wijkagent laat weten dat zijn oproep om alles te melden wat met vernieling en vandalisme te maken heeft goed is aangeslagen. Er zijn 30% meer meldingen binnengekomen. Dit heeft geleid tot de aanhouding van een paar jongens die voor 75% verantwoordelijk zijn voor alle vernielingen aan de scholen. Tevens zijn deze jongeren verantwoordelijk voor het vernielen van een auto. Er zijn overigens ook meer meldingen over te hard rijden binnengekomen. Er vinden nu meer verkeerscontroles plaats in de aangegeven straten.

* De politie en maatschappelijk werk De Kern werken samen ten aanzien van de signalering van problemen met ouderen. Het gaat dan om ouderen die dreigen te verwaarlozen of beginnen te dementeren.
* Met betrekking tot de recreatieve wandelroutes Langenholte is wethouder Kenkhuis in overleg met de direct belanghebbenden, dat wil zeggen de aanwonenden van de route. De wijkmanager zal de wethouder vragen om, zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, contact op te nemen met de Stichting Wijkgemeenschap Aa-landen .

Presentatie over herinrichting speelplaatsen in de wijk

Wijkbeheerder Gerard Ballintijn geeft een presentatie over de speelplaatsen in de Aa-landen . Speelplekken in de wijk zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en het functioneren van de wijk. Door de invoering van het Attractiebesluit 1997 voldeden veel speelvoorzieningen niet meer aan de aangescherpte eisen en werden afgekeurd. De vervanging van de oude toestellen door nieuwe is een dure operatie en wordt gefaseerd uitgevoerd.
Zwolle kent een Speelruimtekaart. Deze is vastgesteld in maart 2004. Deze kaart geeft ruimtelijk aan waar de speelplaatsjes zijn. Er zijn twee soorten speelplaatjes:
Voor kinderen van 0 - 6 jaar (maximale afstand tot de speelplaats is 100 meter)
Voor kinderen van 6 - 12 jaar (maximale afstand tot de speelplaats is 400 meter)
Met behulp van de Speelruimtekaart wordt ervoor gezorgd dat de spreiding van de speelplaatsjes aan de gestelde normen voldoet.

Tijdens de presentatie laat de wijkbeheerder verschillende voorbeelden zien van speelplaatsjes die zijn opgeknapt. In overleg met bewoners wordt besloten hoe een speelplek er gaat uit zien of wat er met een speelplek gaat gebeuren als de plek wordt opgeheven. Op dit moment wordt er met bewoners van de Welle besproken wat er gaat gebeuren met de speelplek die daar wordt opgeheven.

Er worden een aantal vragen gesteld naar aanleiding van de presentatie:

Vraag: Houdt de gemeente naast veiligheidseisen bij speelplaatsjes ook rekening met gezondheidseisen? Er wordt hondenpoep aangetroffen in de speelplaatsjes. Deze poep kan hersenletsel veroorzaken bij kinderen. Antwoord: De wijkbeheerder geeft aan dat het niet is toegestaan dat honden op speelplekken komen. De gemeente is actief op het voorkomen en bestrijden van overlast door hondenpoep:


* Er wordt gecontroleerd en geverbaliseerd door medewerkers van toezicht en handhaving die niet herkenbaar zijn als medewerker van de gemeente.

* In de nieuwe speelplaatsjes worden geen zandbakken meer geplaatst. Speeltoestellen worden in verband met de veiligheid op zandplaten geplaatst.

* Bewoners kunnen met kinderen samen bordjes maken die bij de speelplaatsjes worden geplaatst. Dit blijkt te helpen. De gemeente stelt borden en verf beschikbaar. Via het wijkservicenummer (038) 498 33 00 kunnen bewoners hiervoor een afspraak maken.

Vraag: Een mevrouw uit de Bekenbuurt geeft aan dat veel mensen uit omliggende wijken hun hond uitlaten in de Bekenbuurt. Borden halen niets uit. Een andere bewoner geeft aan dergelijke klachten te hebben over de groenstrook bij het de school het Celeanum. Antwoord: De wijkbeheerder vraagt iedereen om alle overlast te blijven melden bij het wijkservicenummer (038) 498 33 00.

Vraag: Een mevrouw vraagt waarom er in plaats van zand geen gebruik wordt gemaakt van rubberen matten of kunstgras. Dit voorkomt kattenpoep.
Antwoord: Er wordt op dit moment in andere steden geëxperimenteerd met kunstgras. Ook in Zwolle wordt een proef gehouden. De voorlopige conclusie is dat kunstgras vandalisme gevoelig is. Zand daarentegen is goedkoop, niet gevoelig voor vandalisme, makkelijk schoon te houden en erg veilig.

Vraag: Dicht bij de speelplek bij de Devotentunnel is een automaat met "hondenzakjes" geplaatst. Dit is een onlogische plaats. Antwoord: De wijkbeheerder zegt toe de situatie te zullen bekijken en, indien nodig, de automaat te zullen verplaatsen.

De wijkbeheerder Gerard Ballintijn zegt bovendien toe dat op het volgende wijkplatform een presentatie zal worden gehouden over het hondenbeleid van de gemeente Zwolle.

Uitleg berekening overlast verkeerslawaai

De heer Mehdi Abbassi, werkzaam bij het Expertisecentrum van de gemeente Zwolle geeft aan de hand van een powerpointpresentatie een inleiding over de wijze waarop verkeerslawaai wordt berekend en wat de toegestane normen voor lawaai zijn. Hij legt ook uit waarom er landelijk en ook in Zwolle berekeningen in plaats van metingen worden uitgevoerd om het geluidsniveau te bepalen.
De belangrijkste sheets uit het onderzoek kunt u vinden op de website van de gemeente Zwolle. Aanleiding voor deze presentatie zijn klachten van bewoners uit de Zoom en Krammer over het verkeerslawaai van de Middelweg. Er wordt op dit moment een groot onderzoek gedaan naar verkeerslawaai in Zwolle en daarbij zal ook worden aangegeven op welke plaatsen in de stad er sprake is van een knelpunt. Zodra er meer bekend is over het onderzoek zal er een inloopbijeenkomst plaatsvinden.

Een aantal bewoners hebben naar aanleiding van de presentatie vragen:

Vraag: Wordt het stuk voorbij de verkeerslichten (Waallaan) ook betrokken bij het onderzoek? En worden de wijkbewoners ook uitgenodigd voor de inloopbijeenkomst?
Antwoord: Ja, de Waallaan wordt ook in het onderzoek meegenomen en er komt een aparte inloopbijeenkomst voor de Aa-landen .

Vraag: De heer Sikkema, die spreekt namens de bewoners uit de Krammer, wil dat er serieuze metingen worden gedaan. Hij is tegen het berekenen van het lawaai. Na afloop van het wijkplatform zal hij een afspraak maken met de heer Abbassi om hier verder over door te praten. Antwoord: De heer Abbassi legt daarop uit dat bij meten van verkeerslawaai ander geluid uitgesloten moet worden en er rekening gehouden moet worden met vele variabelen zoals tijdstip, het weer, omleidingen, etc. Dat is erg moeilijk.

Project 'De Aa-landen stroom' anti graffitiproject

Mevrouw Willeke Trommels van de Stichting Roerend Verschijnsel vertelt aan de hand van een powerpointpresentatie hoe de meterkasten in de Aa-landen zijn opgefleurd.
De meeste meterkasten staan op openbaar terrein en zijn vaak volgespoten met graffiti. Door de kasten van mooie schilderingen te voorzien hoopt men te voorkomen dat de "graffiti-artiesten" de kasten voortaan met rust laten. Natuurlijk fleuren de mooi beschilderde kasten ook de buurt op! Daarmee wordt een positieve bijdrage geleverd aan de veiligheidsgevoelens van de wijkbewoners. Bewoners van de Aa-landen hebben de mogelijkheid gehad om via een flyer een schets voor een beschildering aan te dragen. Hieruit is een selectie gemaakt. Essent heeft toestemming gegeven voor het beschilderen van de kasten. Helaas is er nog geen uitsluitsel voor toestemming van de KPN om hun kasten te mogen beschilderen. Mevrouw Trommels hoopt het project uit te breiden naar de overige wijken in Zwolle.
Wethouder Dannenberg bedankt mevrouw Trommels voor haar inzet en stelt voor om in de Aakwaa een artikel te plaatsen over het project.

Rondvraag/mededelingen/oproepen


* Een werkgroep heeft met behulp van Stichting Welzijn Ouderen Zwolle een zanggroep opgericht. Helaas is er een gebrek aan mannen in de zanggroep. De groep oefent iedere woensdagavond. Mannen worden dus opgeroepen zich aan te melden.

* Een bewoner merkt op dat er hinder wordt ondervonden van verkeerslawaai maar dat er geen aandacht wordt geschonken aan fijnstof. Hiervoor zijn ook wettelijke normen. Volgens de bewoner is er sprake van overschrijding van de fijnstof-uitstoot. De bewoner pleit voor een meting.

* Op de Scheldelaan wordt erg hard gereden terwijl dit een 30-km zone is. De wijkagent zegt toe extra te zullen gaan controleren en roept iedereen op dergelijke klachten bij de politie te melden zodat gericht gecontroleerd kan worden.

* Wethouder Dannenberg roept iedereen op oproepen en berichten die hij of zij wil delen met de wijkbewoners te mailen aan de Aakwaa. Iedereen die nog vragen heeft over de presentaties of andere relevante wijkaangelegenheden, wordt uitgenodigd na afloop bij de informatietafels met de sprekers en de wethouder in gesprek te gaan.

Sluiting

Om 21.30 uur sluit wijkmanager Wim van Hattum de vergadering en dankt iedereen voor zijn inbreng en aanwezigheid.

Bron: afdeling Wijkzaken
Datum van 11-12-2008 tot 10-12-2009