Hulpverleningsdienst Groningen


"Blinde mensen lopen elke dag talloze risico's"
Gepubliceerd: 12 december 2008, 09:50

Donderdagmiddag 11 december reikte de voorzitter van de Regionale Vakgroep Risicocommunicatie, burgemeester Emme Groot van Delfzijl, de eerste Risicowijzer uit voor mensen met een visuele beperking. Hij overhandigde het bijzondere exemplaar aan Epke Knoop, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden en mede-initiatiefnemer van deze Risicowijzer.

Tijdens de presentatie was onder andere een indrukwekkend betoog te horen van Jan de Kort, een blinde man die ook nog slechthorend is. De Risicowijzer deed hem beseffen dat hij erg afhankelijk is van anderen is bij een calamiteit: "Ik hoop maar dat de buren mij dan het huis uit halen als er iets ergs gebeurt". Hoewel hij het belangrijk vindt om geïnformeerd te worden, relativeerde hij de risico's zoals die beschreven staan in de Risicowijzer: "Blinde mensen leven elke dag met talloze risico's. Het oversteken van een straat is misschien wel het grootste risico waar we mee te maken hebben."

10.000 mensen met een visuele beperking
De provincie Groningen telt zo'n 10.000 mensen met een visuele beperking. Van dit aantal is ongeveer 8.000 slechtziend en 2.000 blind. Een groot deel van deze groep kan de inhoud van de Risicowijzer niet lezen en is aangewezen op hulp van anderen. De 25 Groninger gemeenten hebben daarom besloten om voor deze mensen een speciale versie te ontwikkelen.

Grootletter, gesproken tekst en braille
De tekst van de Risicowijzer is geproduceerd in grootletter-uitvoering, op audio-cd, daisy-cd en op mp3-formaat. Daarnaast is er een checklist in braille gemaakt. Groningen is de eerste regio in Nederland die informatie over risico's en rampen op deze specifieke wijze aanbiedt aan mensen met een visuele beperking. Bij de totstandkoming van deze speciale uitgaven is nadrukkelijk samengewerkt met Visio (vestiging Haren) en de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS), afdeling Groningen.

Foto: PP Luiken