Tweede Kamer der Staten Generaal

De Tweede Kamer heeft besloten de regeling van het burgerinitiatief voort te zetten. Op 1 mei 2006 is deze regeling ingevoerd met de afspraak om na twee jaar een evaluatie te houden. Deze evaluatie is afgerond en er is besloten om de regeling voort te zetten met twee wijzigingen.

Eén van de wijzigingen houdt in dat burgers naast de papieren steunbetuiging, nu ook digitale steunbetuigingen kunnen insturen. Deze worden met steekproeven gecontroleerd. In deze gevallen wordt de papieren handtekening erbij gevraagd. De Tweede Kamer gaat tevens onderzoeken of digitale handtekeningen in de toekomst gebruikt kunnen worden.

Daarnaast komt er een wijziging ten aanzien van de aanwezigheid van bewindslieden bij de behandeling van een burgerinitiatief. Tijdens de plenaire behandeling van een burgerinitiatief kan voortaan het oordeel van de regering worden gevraagd.

Een burgerinitiatief is een uitgewerkt voorstel, ondersteund door minimaal 40.000 handtekeningen, om onderwerpen omtrent bijvoorbeeld milieu, onderwijs of openbaar vervoer op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen.