Gemeente Heusden


Onthulling kunstwerk centrum Drunen 12 december 2008 Ontwikkeling Haarsteeg Noord stap dichterbij 12 december 2008 Onthulling kunstwerk centrum Drunen

Als afronding van het Centrumplan Drunen onthult burgemeester Henk Willems op vrijdag 12 december a.s. een kunstwerk van de Brabantse kunstenares Helen Vergouwen. Het kunstwerk krijgt een plek op de hoek van de Hugo de Grootstraat met de Aalbersestraat.

Vergouwen heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door het stratenpatroon van het Drunense centrum. Ze heeft de omgeving geanalyseerd en deze vervolgens herleidt tot een abstracte essentie. Het beeld is ongeveer tweeënhalve meter hoog bij twee meter breed en is uitgevoerd in Cortenstaal, een zeer duurzaam en vandalisme ongevoelig materiaal. Het beeld weegt ca 600 kg.

Vierde
Het kunstwerk van Vergouwen is het vierde dat in het kader van het Centrumplan een plekje heeft gekregen in het Drunense centrum. Eerder werden de Wilg en de Haas van Roberto Riuggi, de Windgodin van Tjikkie Kreuger en het kunstwerk op het Raadhuisplein van Loek Grootjans onthuld.

Vergouwen heeft het beeld gemaakt in opdracht van het college van Heusden. Het beeld krijgt een plek op de hoek van de De opdracht vloeit voort uit een voordracht van de kunstadviescommissie aan het college. Zij had aan drie kunstenaars een open opdracht gegeven om rond de trefwoorden `transparantie, mijlpaal en verbinding', een ontwerp in te leveren. De keuze voor Vergouwen was unaniem.

Geometrische abstractie
Helen Vergouwen (1960) volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Ze studeerde af in Monumentale Vormgeving. Vergouwen exposeert tegenwoordig in binnen- en buitenland. Haar werk behoort tot de kunsthistorische benadering: `geometrische abstractie'.

De onthulling vindt plaats in het bijzijn van de kunstenares en een aantal genodigden. Ook omwonenden en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De opening begint om 15.30 uur en vindt plaats op de hoek van de Hugo de Grootstraat met de Aalbersestraat. Geplaatst op: 12 december 2008
Ontwikkeling Haarsteeg Noord stap dichterbij

Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte CV gaat een aantal bouwkavels ontwikkelen tussen de Willy van den Berkstraat en de Inlaagdijk in Haarsteeg. Zij tekende hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Heusden. Het gaat in totaal om zestien zogeheten Ruimte voor Ruimte-kavels en acht reguliere bouwkavels.

De overeenkomst is een nieuwe stap in een proces dat in 2005 van start ging. Toen tekenden beide partijen een overeenkomst om gezamenlijk de ontwikkeling van de ruimte voor ruimte-kavels te onderzoeken. In eerste instantie ging het daarbij om twaalf RvR-kavels en twintig reguliere kavels. Omdat volgens de provincie daarmee niet de vereiste grootte van de RvR-kavels kon worden verkregen, was een nieuwe verdeling noodzakelijk.

Waterberging
Op 23 september heeft de gemeenteraad van Heusden het bestemmingsplan vastgesteld voor de locatie Willy van den Berkstraat Noord. Het plangebied beslaat zo'n 3,3 hectare en wordt momenteel gebruikt als agrarisch gebied. De in totaal 24 kavels hebben een oppervlakte variërend van 600 tot circa 1150 m². Na een intensief overleg met waterschap Aa en Maas is binnen het plangebied ruim 4000 m² gereserveerd voor waterberging.

De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte ontwikkelt de zestien RvR-kavels en geeft die vervolgens uit aan belangstellenden. De acht reguliere kavels worden doorverkocht aan de gemeente, waarna zij ze weer uitgeeft via de reguliere wachtlijstmethode. De Ontwikkelingsmaatschappij zorgt tevens voor het bouw- en woningrijp maken van het gebied. De kavels worden naar verwachting in de loop van 2009 worden uitgegeven.

Ruimtelijke kwaliteit
De regeling 'Ruimte voor Ruimte' draagt bij aan de verbetering van de zogeheten ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied. Deze regeling beoogt de sloop van vaak ongebruikte veestallen te versnellen. In ruil voor het slopen van deze stallen mogen op passende locaties (vaak aan de rand van steden en dorpen) hoogwaardige kavels worden ontwikkeld om woningbouw mogelijk te maken. Geplaatst op: 12 december 2008