Politie Noord- en Oost Gelderland


Politiedistrict Noordwest-Veluwe

Gemeenten; Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde.


Harderwijk, 12 december 2008

P E R S B E R I C H T


'Vriendelijk als het kan, streng als het moet'


Gemeenten, OM en hulpdiensten maken

strakke afspraken voor veilige jaarwisseling


De gemeenten, de politie, en de brandweer op de Noordwest-Veluwe hebben afspraken gemaakt voor een veilige en ordelijk verlopende jaarwisseling. Het Openbaar Ministerie zet raddraaiers en vernielers desnoods nog dezelfde nacht vast. Hierover hebben deze instanties met elkaar heldere afspraken gemaakt. 'Vriendelijk als het kan, streng als het moet' is het motto waaronder de politie rond oud en nieuw in de aangesloten gemeenten op straat optreedt


Districtschef B.W.F. Bultman van het politiedistrict Noordwest-Veluwe zet voor de handhaving van de openbare orde extra politiemensen in. In de nieuwjaarsnacht zijn ze zichtbaar en aanspreekbaar op straat aanwezig. Ook de brandweer is zonodig snel ter plaatse.
De gemeenten treffen reeds vooraf de nodige preventieve maatregelen. Zo wordt vuurwerkgevoelig straatmeubilair tijdelijk weggehaald om vernielingen te voorkomen. De gemeenten roepen ondernemers en burgers op, kwetsbare eigendommen tijdig elders op te slaan. Politie en gemeente willen zich graag samen met de burgers, de ondernemers, verenigingen etc. inspannen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Iedereen kan daarin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen.


Het Openbaar Ministerie in Zutphen levert eveneens een actief aandeel aan de inperking van vandalisme. Zo kunnen verdachten van mishandelingen, vechtpartijen, grootschalige vernielingen en geweld tegen hulpdiensten in de nieuwjaarsnacht in hechtenis worden genomen.


Handhaven en opsporen

De lokale politieteams houden in de aanloop naar de oudejaarsdag extra toezicht op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Bij overtredingen wordt er bekeurd en wordt het vuurwerk in beslag genomen. Minderjarige verdachten worden bij dit soort overtredingen doorverwezen naar Halt voor een alternatieve straf. Schade wordt verhaald op de jongeren of hun ouders. Voor de opsporing van partijen illegaal vuurwerk heeft de politie een Regionaal Vuurwerkteam van zeven rechercheurs op de been gebracht.


Oproep voor tips en informatie

De politie roept de burgers op om tips en informatie over illegaal vuurwerk en klachten over overlast of schade door vuurwerk de komende weken actief te melden. Ze worden door de lokale politieteams serieus genomen en ter plaatse onderzocht. Daders worden aangehouden en bekeurd en draaien ook op voor de schade. Aangifte kan bij voorkeur via het internet (www.politie.nl) of op het bureau na telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem via 0800-7000.


SMS-alert

Voor het eerst zal de politie op oudejaarsdag het nieuwe middel SMS-alert benutten voor een oproep aan het publiek om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en vuurwerkschade en -brandjes met bijzonderheden direct te melden. Burgers in de regio die zich hiervoor bij de politie hebben aangemeld ontvangen een sms'je bij incidenten in de eigen omgeving. De politie vraagt de burgers ook om elkaar aan te spreken wanneer tijdens de feestelijke nacht grenzen dreigen te worden overschreden.


Camera's

Met het toegenomen aantal bewakingscamera's in de steden en dorpen is de kans groter dat vandalen kunnen worden opgespoord en berecht. De burgemeesters van de Noord-Veluwse gemeenten roepen bedrijven en instellingen op hun camera's in te schakelen, waardoor vernielingen aan hun eigendommen kunnen worden vastgelegd. Ook het inschakelen van de verlichting binnen en rond panden kan een preventief effect hebben.


Grenzen


Politie, gemeenten en OM hebben vooraf afgesproken wat moet worden verstaan onder 'Vriendelijk als het kan, streng als het moet'. Geweld en agressie tegen hulpverleners wordt niet getolereerd. Tegen vreugdevuren op straat zonder vergunning van de gemeente wordt resoluut opgetreden. Bij vernieling en schade door vuurwerk volgt aanhouding en worden de verdachten ingesloten. Blokkades van doorgaande wegen wordt niet toegestaan. Bij gebruik van alcohol en drugs op straat treedt de politie op.


Snelrecht rond de jaarwisseling

Het Openbaar Ministerie Zutphen past tijdens de jaarwisseling snelrecht toe.
Dit betekent dat de afhandeling van strafzaken sneller verloopt. Bij de zwaardere strafzaken, zoals geweld tegen hulpverleners, wordt het politieonderzoek binnen 17 dagen afgerond en wordt de voorlopige hechtenis toegepast.
Op vrijdag 2 januari 2009 zullen deze verdachten worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.


Voor wat betreft de lichtere vormen van criminaliteit is 5 januari a.s. gereserveerd om deze zaken te beoordelen en aansluitend een beslissing tot vervolging te nemen.
Hiervoor staat een themazitting gepland op maandag 12 januari 2009.


Met deze toepassing van snelrecht en themazittingen na de jaarwisseling wil het OM een signaal afgeven dat bepaald gedrag, zoals geweld tegen handhavers en hulpverleners, niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.


Einde persbericht

- - - - -