Gemeente Brummen


Hartstilstand, helpt u mee?

(Oorspronkelijke publicatie datum: 12-12-2008)

Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hierbij zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie worden er levens gered. Tevens kan met een Automatische Externe Defibrillator (AED) het hart een of meerdere krachtige stroomstoten worden toegediend. Een AED is een draagbaar compact apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen.

Hoe werkt een AED?
Een AED is makkelijk te bedienen. Zodra een AED wordt geopend of aangezet, verteld een stem wat er moet gebeuren. Door het plaatsen van twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer wordt er geregistreerd of er hartactiviteit is en of er al dan niet een schokopdracht moet komen. Een korte training helpt om in noodgevallen snel en doeltreffend te handelen.

Waar vind ik een AED?
Locaties met een AED herkent u aan een groen bordje met daarop de letters AED en een hart met een bliksem erdoorheen. Dit is het officiële symbool om aan te geven dat een AED aanwezig is. Er zijn steeds meer AEDs in onze gemeente. Zover bekend zijn AED´s aanwezig i n de sporthal in Eerbeek, het zwembad in Brummen en sportclub Brummen, bij voetbalvereniging de Eerbeekse Boys, Tolzicht in Brummen en De Beekwal in Eerbeek, een aantal huisartsen en het gemeentehuis. Het is van groot belang om een totaalbeeld te krijgen van de aanwezige AEDs in onze gemeente.

Heeft u een AED of weet u waar er één hangt?
Een AED kan van levensbelang zijn. Momenteel is de gemeente Brummen een inventarisatie gestart naar waar in de gemeente AED´s zijn geplaatst. Deze inventarisatie wordt op internet (www.brummen.nl ) en in de gemeentethuis gepubliceerd. Heeft u in onze gemeente gezien waar een AED hangt of heeft u er zelf één in uw bezit? Laat het ons weten. U kunt contact opnemen met de centrale informatiebalie via (0575) 568 233 of per email: voorlichting @brummen.nl.