RMU start jubileumjaar

12/12/2008 10:46

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Vrijdag 12 december bestaat de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) 25 jaar. Een jubileum dat niet ongemerkt voorbij zal gaan. Hoe staat de RMU er bij na al die jaren?

Sociale onrust en stakingen bij de politie vormden de directe aanleiding tot de oprichting van de RMU. Begin november 1983 verscheen in het Reformatorisch Dagblad een paginagroot interview met vijf politiemensen. Zij konden en wilden vanuit hun christelijke levensovertuiging niet meedoen aan de grimmige stakingen bij het overheidspersoneel.

Dit artikel leverde binnen een aantal dagen zo'n stroom reacties op dat een vervolgniet kon uitblijven. Op 12 december 1983 vond op de kamer van hoofdredacteur Blees van het Reformatorisch Dagblad een vergadering plaats van sleutelfiguren. Op deze bijeenkomst werd besloten tot oprichting van de RMU.

Bij de oprichting werd bewust gekozen voor het harmoniemodel waarbij zowel werkgevers als werknemers lid zijn. "Wij kiezen voor samenwerking in plaats van conflict", aldus Peter Schalk van de Raad van Bestuur. "Werkgevers en werknemers hebben simpelweg verschillende belangen, natuurlijk houden we daar rekening mee".

Onderhandelaar Chris Baggerman voegt toe: "Meer nog dan in de organisatiestructuur komt het harmoniemodel tot uitdrukking in de intentie waarmee het overleg wordt ingegaan. Je moet er met praten uitkomen. Het gaat erom dat je het beste voor beiden zoekt." Als coördinator Arbeidsvoorwaardenbeleid van de RMU is hij jaarlijks betrokken bij vele onderhandelingen rondom cao's, reorganisaties en sociale plannen. Ook presenteert de RMU jaarlijks een actuele nota arbeidsvoorwaardenbeleid.

Werkwilligenkas

De RMU is opgericht in reactie op een staking, staken is daarom niet aan de orde. Werkweigering is voor de RMU in het uiterste geval wel mogelijk, bijvoorbeeld bij gedwongen zondagarbeid. "Maar dat is alleen in het uiterste geval als instrumenten als goed overleg en langer onderhandelen uitgeput zijn." Wanneer leden van de RMU niet kunnen werken als gevolg van stakingen van anderen, krijgen zij een financiële compensatie aangeboden. Waar traditionele vakbonden een stakingskas hebben, zodat werknemers ongestoord kunnen staken, heeft de RMU een werkwilligenfonds.

Natuurlijk zijn er verschuivingen geweest in de loop van de tijd. Vroeger was het lidmaatschap van de RMU vooral gebaseerd op solidariteit en idealisme. Nu krijgt de RMU steeds vaker te horen: "Wat heb ik eraan?" Schalk: "We spelen daarop in door meer te bieden dan alleen het kale lidmaatschap. We hebben de RMU-Pluskaart die leden de mogelijkheid biedt om bij een groot aantal aanbieders korting te krijgen op goederen en diensten. We hebben ook contracten afgesloten met pro-life zorgaanbieders.

Daarnaast willen we ook laten zien dat we er zijn voor maatschappelijke thema's die mensen in het hart raken en niet alleen in de portemonnee." Zo ontstond de 'Christelijke beroepscode' voor werkers in de gezondheidszorg en de nota 'Spreken met gezag' over medezeggenschap. Een bestseller was de 'Waarden & Normen Wijzer' waarvan meer dan honderdduizend exemplaren werden verspreidt en die tevens in het Engels werd vertaald.

Groei blijft

Nu, 25 jaar na de oprichting, is de RMU uitgegroeid tot een vakorganisatie met 16.000 leden. Opvallend is dat de leden relatief jong zijn: 40 procent zit onder de 35. Nog eens 40 procent valt in de categorie tussen de 36 en 55. De meeste leden zijn werknemer (14.500). Er zijn 1600 ondernemers lid. Vele leden participeren in medezeggenschap en vormen een stevig kader. Op het kantoor in Veenendaal zorgen 26 mensen voor een professionele ondersteuning. Zo werkt een team van juristen aan de 4500 ledenzaken die jaarlijks binnen komen.

Het komende jubileumjaar is aanleiding voor tal van acties en bijeenkomsten. Op 12 december wordt gestart met een jubileumconcert in de Oude Kerk in Veenendaal. Op 25 april 2009 is er een familiedag in het Zeeuwse waterpark Neeltje Jans. Een jubileumcongres over de christelijke vakbeweging staat voor 3 juni in de agenda.

"In ons jubileumjaar hopen wij natuurlijk verder te groeien" aldus Schalk. "Het getal 25 staat centraal; 25 procent korting voor nieuwe leden en 25 euro voor een RMU-lid dat een nieuw lid aanbrengt."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rmu.org/25jaar