Vlaamse Overheid

erfgoedonderzoek in Vlaanderen.VIOE stelt eerste versie van de onderzoeksbalans voor

Voor het eerst een duidelijk kader voor erfgoedonderzoek in Vlaanderen.VIOE stelt eerste versie van de onderzoeksbalans voor

Vlaamse overheid

vrijdag 12 december 2008

Gisteren heeft het Vlaams Institiuut voor het Onroerend Erfgoed de Onderzoeksbalans Onroerend Erfgoed voorgesteld. De onderzoeksbalans is een uniek onlinedocument dat een stand van zaken biedt van het onroerenderfgoedonderzoek in Vlaanderen, van de eerste sporen van menselijke aanwezigheid tot belangrijke aspecten van postmodernistische gebouwen.
Wilt u meer weten over jagerskampen uit de steentijd, woningen uit het interbellum, wrakken op de bodem van de zee of boomgaardlandschappen uit vochtig Haspengouw? Surf dan naar www.onderzoeksbalans.be.

In onze dagelijkse leefomgeving worden wij voortdurend - bewust en onbewust - geconfronteerd met erfgoed. Het omringt ons, we komen er dagelijks mee in aanraking, het is een wezenlijk deel van onze identiteit. De kennis van dat erfgoed zorgt ervoor dat we het beter kunnen beleven en beheren. Voor Vlaanderen bestond er echter nog geen stand van zaken van het onderzoek. De onderzoeksbalans brengt daar nu verandering in. Ze bestaat uit drie delen: archeologie, bouwkundig erfgoed en landschap.

Van februari 2007 tot december 2008 hebben onderzoekers van het VIOE, samen met 180 specialisten van universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen van de overheid, overheidsdiensten, verenigingen, musea en zelfstandige erfgoedonderzoekers, meegewerkt aan dit ambitieuze project. De mensen die dagelijks bezig zijn met erfgoed en erfgoedonderzoek, zijn de geknipte personen om hiaten te signaleren en bakens uit te zetten die richtinggevend kunnen zijn voor toekomstig onderzoek. De onderzoeksbalans zal dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de uitbouw van een langetermijnbeleidsvisie van de overheid.

De onderzoeksbalans maakt duidelijk wat, waar en door wie onderzocht wordt en draagt op die manier bij tot de transparantie van het wetenschappelijk onderzoek. De uitwisseling van kennis wordt efficiënter en maakt het mogelijk om complementaire doelen na te streven. Niet alleen voor onderzoekers en studenten is de onderzoeksbalans een belangrijk instrument, ook adviseurs, uitvoerders, beleidsmakers enzovoort zullen er een beroep op doen. De onderzoeksbalans fungeert als platform voor de uitwisseling van opvattingen en inzichten.

Parallel met de onderzoeksbalans heeft het VIOE ook de Bibliografie Onroerend Erfgoed ontwikkeld, een onlinezoekmachine waarin momenteel 15 700 bibliografische referenties over onroerend erfgoed in Vlaanderen opgenomen zijn. Die bibliografie is van onschatbare waarde voor het onderzoek naar het onroerend erfgoed in Vlaanderen. U kunt erin zoeken op de gemeentenaam, of op het onderwerp of de periode waarin u geïnteresseerd bent.

Het onroerend erfgoed is een zaak van algemeen belang. Daarom is de onderzoeksbalans vanaf 11 december beschikbaar voor iedereen. Het is een dynamisch document waar de komende jaren verder aan gewerkt wordt: zoals onderzoek altijd evolueert, moet ook de onderzoeksbalans steeds in ontwikkeling blijven. De voorstelling van deze eerste versie houdt meteen ook een oproep in aan alle geïnteresseerden om suggesties, aanvullingen en nieuwe inzichten door te geven, net zoals dat bijvoorbeeld bij Wikipedia gebeurt.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Barbara Daveloose, pr-verantwoordelijke Tel: 02 553 16 62
Fax: 02 553 16 55
GSM: 0494 68 36 22
Email: barbara.daveloose@rwo.vlaanderen.be