Rijksuniversiteit Groningen

Toch goud voor Gronings team in International Genetically Engineered Machine competition

Datum: 12 december 2008

Na een protest bij de jury krijgt het team van de Rijksuniversiteit Groningen alsnog een gouden medaille toegekend voor haar prestaties in de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM). In het kader van deze competitie werkten universiteitsteams uit meer dan twintig landen afgelopen zomer aan de ontwikkeling van innovatieve genetische devices in levende cellen.

Met een gouden medaille rangschikt het Groningse team zich bij de groep van 17 beste teams in het deelnemersveld. In eerste instantie kregen de studenten van de RUG een bronzen medaille, maar herberekening toont aan dat ze recht hebben op een plaats in de `gouden' categorie inzendingen die het hoogst worden beoordeeld.

Dit jaar namen voor het eerst teams van Nederlandse universiteiten deel aan de competitie. Het Groningse team ontving de prijs voor haar onderzoek over gecontroleerde patroonvorming door E.coli bacteriën De iGEM Jamboree vond in november plaats aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daar kwamen 84 teams van universiteiten uit de hele wereld bijeen om hun werk te presenteren.

Voor een recente aflevering van het TV-programma AdamsAppel over de deelname aan de iGEM-competitie, zie: Organismen naar eigen ontwerp (http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/adamsAppel/archief2008/afl22)

Meer informatie: prof. dr. Oscar Kuipers, tel. 050-363 2093/2092, e-mail: o.p.kuipers@rug.nl

Het multidisciplinaire Groningse team bestond uit Mirjam Boonstra, Ruud Detert Oude Weme, Auke van Heel, Martijn Herber, Floor Hugenholtz, Sjoerd van der Meulen, Sander Onur, Tiemen Rozeboom en Annelieke de Wit. Zij zijn begeleid door prof. Oscar Kuipers van de onderzoeksgroep Moleculaire Genetica.

De Groningse deelname aan iGEM past binnen het bredere facultaire initiatief om het nieuwe onderzoeksterrein van synthetische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen sterk te gaan ontwikkelen. Daartoe is een nieuw Centrum voor Synthetische Biologie opgezet (http://www.centreforsyntheticbiology.eu).

Deze winter wordt een nieuw team voor deelname in de zomer van 2009. Belangstellende studenten van de RUG/Hanzehogeschool kunnen zich nu aanmelden via igemgroningen@googlegroups.com