Siemens

Persbericht

0806. 139

Den Haag, donderdag 11 december 2008

Sensoren als zintuigen verbeteren de luchtkwaliteit

Siemens ontwikkelt momenteel sensoren die als zintuigen in gebouwen kunnen worden gebruikt. Als een gebouw met vele duizenden van dergelijke sensoren is uitgerust, kan het gebouwbeheersysteem nauwkeurig worden geïnformeerd over de luchtkwaliteit, de temperatuur en de hoeveelheid licht in het gebouw. De sensoren kunnen ook gassen en giftige stoffen opsporen of onaangename geuren neutraliseren.

Wetenschappers van Siemens Corporate Technology hebben zich ten doel gesteld om met deze kleine sensoren de natuur te imiteren. In het menselijk lichaam voorzien de zintuigen en het zenuwstelsel het brein voortdurend van informatie, zodat het optimale beslissingen kan nemen. Op vergelijkbare wijze moeten de processoren van het gebouwbeheersysteem in de toekomst de toevloed van informatie van de sensoren ontvangen en verwerken, en vervolgens instructies aan een groot aantal subsystemen in het gebouw geven. Zo kunnen ruimtes waar het CO2-gehalte te hoog is worden gelucht, of kan in ruimtes waar niemand aanwezig is het licht worden uitgeschakeld. Als er ruimtes zijn waar het muf ruikt, kan het systeem de geurmoleculen automatisch neutraliseren door middel van ozon. In combinatie met geoptimaliseerde regeltechniek kunnen deze intelligente sensoren het energieverbruik voor verwarming, ventilatie en klimaatbeheersing met wel 30% terugdringen.

Sommige sensoren zijn microsystemen met halfgeleidende metaaloxiden. Als de sensor in contact komt met gas, verandert de elektrische weerstand die door de microchipprocessor wordt uitgelezen. Daarnaast zijn er laseroptische gassensoren die een ruimte door middel van een laserstraal op een bepaald gas kunnen doorzoeken. Voor elke gassoort zijn er laserdiodes die bijzonder geschikt zijn om gas op te sporen, omdat ze het volledige spectrum bestrijken waarin de betreffende gassoort wordt geabsorbeerd.

Daarnaast doen wetenschappers onderzoek naar sensoren waarbij levende cellen als indicatoren fungeren en die in tegenstelling tot chemische sensoren op alle giftige stoffen reageren. Deze sensoren meten de celademhaling en -stofwisseling, evenals de aanhechting van de cellen aan de chip, waarvan de parameters worden veranderd door de schadelijke stoffen.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier