Gemeente IJsselstein


Burgemeester en jongeren samen tegen vandalisme

Datum: vrijdag 12 december 2008
borden jaarwisseling Vernielingen raakt dader in de portemonnee Vuurwerkgeweld en vernielingen verknallen bij de gemeente IJsselstein al snel de feestvreugde. Herstellen of vervangen kost veel geld en tijd en daar zit niemand op te wachten.
Verkeersborden, prullenbakken, paaltjes en hekken zijn vaak doelwit van vernieling. Burgemeester Van den Brink gaat met jongeren in gesprek om hen bewust te maken van de geldverspilling en het gevoel van onveiligheid wat wordt veroorzaakt door vandalisme.

Oudejaarsnacht is met het afsteken van vuurwerk voor veel jongeren hét hoogtepunt van de jaarwisseling. Feestelijk het nieuwe jaar inknallen. Hartstikke leuk, zolang het niet uit de hand loopt en gemeentelijke eigendommen worden vernield. Dat hierdoor samen met het vuurwerk veel gemeenschapsgeld de lucht invliegt, hebben de meesten niet in de gaten.
Veel IJsselsteinse jongeren volgen hun middelbare schoolopleiding op het Cals College. Ook het Cals College hecht veel waarde aan normen en waarden en een schone, opgeruimde leefomgeving. Een goede plek dus voor burgemeester Van den Brink om met leerlingen over vandalisme te praten. Naar hen te luisteren en te discussiëren en hopelijk samen tot het besef te komen dat we vandalisme uit baldadigheid kunnen voorkomen.
Plan van aanpak
Jaarlijks wordt de gemeente IJsselstein geconfronteerd met allerlei schades aan haar eigendommen. Het kan gaan om schade aan een lichtmast door een aanrijding maar bijvoorbeeld ook door schade aan een vuilnisbak door brandstichting. De burgemeester heeft in zijn nieuwjaarstoespraak al uitgesproken met een plan van aanpak te komen. Een gestructureerde vorm in samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie. De gemeente gaat de schade verhalen op de dader door civiel- of strafrechtelijke procedures. Voor minderjarige daders zijn afspraken gemaakt met HALT en Stopreactie voor een alternatieve straf, maar daarnaast wordt de schade financieel verhaald op de ouders. `Het is onaanvaardbaar dat geld van u en mij wordt gebruikt voor het herstellen van moedwillig toegebrachte schade, sprak burgemeester Van den Brink in januari jl. Nu kan hij daaraan toevoegen: `We raken nu de dader daadwerkelijk in zijn portemonnee, bovendien verwacht ik dat hiervan ook een preventie werking uitgaat. Voorkomen is immers beter dan genezen.'
Aangifte
Bij elke schade doet de gemeente aangifte bij de politie, waarna de kosten van herstel in eerste instantie door de gemeente zelf worden opgebracht. Het is mogelijk dat de identiteit van de dader in een later stadium alsnog bekend wordt. Elke aangifte van schade wordt gerapporteerd aan de procesbegeleider Schade van de afdeling Vergunningverlening en Handhaving, die zal proberen de schade te verhalen op de dader.

Meld schade!
De ambtenaren van de buitendienst (groen en reiniging) zijn letterlijk de ogen van IJsselstein. Zij komen in alle wijken van IJsselstein en zien ook de schades aan de eigendommen van de gemeente. En ook de Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) zullen deze rol vervullen. De politie was tot nu toe in verband met de wet op de privacy terughoudend in het melden van schade. Hierover zijn afspraken gemaakt. Tot slot kunnen ook burgers melding doen van schades aan gemeentelijke eigendommen bij de gemeente of politie. Aanwijzingen, zoals kentekens, signalementen kunnen opsporing van daders versnellen en vergemakkelijken. Melding maken kan via het e-loket en indien gewenst ook anoniem. Camera's kunnen soms helpen met het opsporen van daders. Met name bij vernielingen in groepsverband is het gebruik van camera's handig.