Vereniging Milieudefensie

Persbericht

EU legt bom onder klimaattop Poznan

Mondiale klimaatonderhandelingen moeten naar turboversnelling Minister Cramer speelt positieve rol in Poznan

Poznan/Amsterdam 12 december 2008 ­ Op de laatste dag van de mondiale klimaattop in Poznan is duidelijk geworden dat er geen vooruitgang is geboekt in de aanpak van de opwarming van de aarde. De Europese Unie heeft haar leidersrol niet waargemaakt. Zij heeft geen toezeggingen gedaan om ontwikkelingslanden financieel te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering en door mislukking van het eigen klimaatpakket zich ongeloofwaardig gemaakt. Volgens Milieudefensie is dat de belangrijkste oorzaak van het mislukken van Poznan. Om nog succes te halen eind volgend jaar op de beslissende klimaattop in Kopenhagen, moeten de mondiale onderhandelingen nu in een turboversnelling.

Willem Verhaak: "Alle ogen in Poznan waren gericht op de Europese Unie, maar die werd verlamd door schaamteloos geruzie tussen lidstaten over het Europese klimaatpakket. In plaats van leiderschap te tonen heeft de Unie een bom onder de klimaattop gelegd".

De Europese regeringsleiders hebben in Brussel niets overgelaten van het klimaatpakket van de Europese Commissie, dat begin oktober nog werd aangescherpt door het Europarlement. Met het huidige voorstel stoot de EU in 2020 nauwelijks minder broeikasgassen uit dan nu. De rest wordt afgekocht buiten Europa. Daar komt bij dat er de komende 10 jaar maar een klein deel van de emissierecht wordt geveild en geen geld wordt gereserveerd voor ontwikkelingslanden. "Polen, Duitsland en Italië moeten zich schamen dat ze alle goede klimaatvoornemens hebben opgeofferd aan de lobby van de industrie," stelt Verhaak. "Zij hadden de financiële crisis moeten aangrijpen als káns in plaats van als obstakel voor de aanpak van de klimaatcrisis."

Milieudefensie roept de europarlementariërs op om volgende week, tijdens de finale stemming over het Europese klimaatpakket, te kiezen voor substantiële verbeteringen. Het Parlement kan de voorstellen van de regeringsleders amenderen of verwerpen. Willem Verhaak: "Als het Europarlement haar rug recht houdt dan stelt zij de regeringsleiders voor een duidelijke keuze: Een krachtig klimaatpakket of een onacceptabele vertraging."

Het Parlement moet op de volgende punten winst boeken: Veiling van alle emissierechten; gebruik van de opbrengsten van die veiling voor klimaatsteun aan ontwikkelingslanden; forse inperking van de mogelijkheid om eigen reductiedoelstellingen buiten Europa af te kopen; sancties voor landen die hun reductiedoelstellingen niet halen én een automatische aanscherping van de Europese reductiedoelstelling van 20 naar 30 procent bij totstandkoming van een mondiaal klimaatakkoord.

Minister Cramer van Milieu heeft op de klimaattop in Poznan net als Milieudefensie opgeroepen tot versnelling van de mondiale onderhandelingen. Bovendien heeft zij ervoor gepleit om de constructieve voorstellen van ontwikkelingslanden serieus te bespreken en maakt ze zich hard voor een eerlijke en effectieve financiering van het mondiale klimaatbeleid. Willem Verhaak: "Door met een eigen voorstel hiervoor te komen steekt ze haar nek uit. Ondanks dat Nederland een klein land is kan dat het verschil maken."