Gemeente Valkenswaard

Voortzetting samenwerking vrijplaatsen

Voortzetting samenwerking vrijplaatsen

Op 8 december jl. ondertekenden politie, justitie, gemeenten en de Belastingdienst opnieuw een convenant waarin afspraken zijn gemaakt over de gezamenlijke regionale aanpak van vrijplaatsen. Het convenant maakt al sinds 2005 een gezamenlijke aanpak mogelijk in de regio Zuidoost- Brabant, maar dit convenant liep na drie jaar in december af. Het nieuwe convenant heeft eveneens een geldigheidsduur van drie jaar.

Ondertekening convenant vrijplaats | 8 december 2008

Een regionale werkgroep, onder voorzitterschap van burgemeester Ederveen, heeft in opdracht van het Regionaal College Zuid-Oost Brabant gewerkt aan een nieuw convenant. Het nieuwe convenant werd ondertekend door de burgemeesters van de 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant, de politie Brabant Zuid-Oost, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.

Wat zijn vrijplaatsen?
Vrijplaatsen zijn locaties waar mensen of groepen mensen zich onttrekken aan de gemeenschappelijke afspraken die in de samenleving zijn gemaakt. De gezamenlijke aanpak wordt ingezet bij vrijplaatsen waar mogelijk strafbare gedragingen plaatsvinden, waaronder (fiscale) fraude, en waar effectief overheidsoptreden wordt belemmerd. Recente voorbeelden waar gebruik is gemaakt van het huidige convenant vrijplaatsen zijn de aanpak van growshops en de handhavingsacties inzake twee coffeeshops in Eindhoven.

Ten opzichte van het vorige convenant zal de samenwerking tussen de overheidsinstanties meer nadrukkelijk worden gezocht, met het doel om illegale praktijken op vrijplaatsen te bestrijden en zo de veiligheid van de leefomgeving te bevorderen. Hiervoor wordt de nieuwe Stuurgroep Integrale Overheidshandhaving opgericht, met als doel de aanpak van onder meer vrijplaatsen regionaal te coördineren. Het secretariaat hiervoor ligt bij het Servicepunt Handhaving Brabant Zuid-Oost. Verder is de reikwijdte van het convenant vergroot en is de tekst aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving.