FloraHolland


Leden FloraHolland akkoord met begroting

Veel belangstelling voor prototypen nieuwe stapelwagen

FLORAHOLLAND, 12 december 2008 (persbericht) - "Het jaar 2008 bracht ons een klimaatcrisis, een energiecrisis en een kredietcrisis", zei bestuursvoorzitter Gerrit Ravensbergen donderdagavond 11 december in zijn openingsspeech op de ledenvergadering van FloraHolland in Naaldwijk. "Toch is het goed om de klaagzang over de economie voor onze sector wat te relativeren. De werkelijkheid in de sierteelt is dat we nog steeds onze volumes verkopen, al valt de prijsvorming tegen en stijgen de kosten. Dit vak laat zich niet zo maar uit het veld slaan". De ruim 450 aanwezige coöperatieleden gingen tijdens de vergadering akkoord met het jaarplan en de begroting voor 2009.

Samenwerking sleutelwoord
Over de zichtbare ontwikkeling van de fusie-organisatie tot één FloraHolland-bedrijf zei algemeen directeur Timo Huges: "Al is ons niet alles gelukt, we hebben wel veel gerealiseerd. Zoals één bemiddelingsorganisatie, concrete plannen voor de uniforme stapelwagen, één uniforme aanvoerbrief en één Denensaldo, zes miljoen euro contributie - door aanvoerders minder te betalen - en drie miljoen euro inkoopvoordeel. Maar ook voor 2009 geldt: om onze meerwaarde te behouden verbeteren we onze dienstverlening. We bouwen verder op onze coöperatieve kracht. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord".

Basistarief Connect omlaag
Financieel directeur Erik Leeuwaarden stond stil bij de begroting. Voor 2009 wordt een kleine omzetgroei (van 1 procent) verwacht. Contributie, klokprovisie en het servicetarief van FloraHolland Connect blijven in 2009 gelijk aan dit jaar. Het basistarief van Connect daalt van 1,6 procent naar 1,5 procent. "Gezien de terughoudende omzetprognose hebben we het tempo van onze investeringen iets teruggeschroefd", zei Leeuwaarden in zijn toelichting op de cijfers. "Toch ligt er een jaarplan met ambitie".

Nieuwe leden raad van commissarissen
De heren J.G.W. (Jan) Batist en A.J.L. (Abel) Slippens traden nieuw toe tot de raad van commissarissen van FloraHolland. Batist heeft samen met zijn vrouw en zoons een gerberabedrijf van ruim vijf hectare in Made. Hij maakte al eerder deel uit van het bestuur van Bloemenveiling Holland. Slippens was tot september 2008 voorzitter van de directie van de (beursgenoteerde) Sligro Food Group. Twee leden van de raad van commissarissen, de heren A. (Thom) de Bruijn en C. (Cees) van Woudenberg, traden af en waren niet herkiesbaar. Beiden werden door bestuursvoorzitter Ravensbergen onderscheiden met de FloraHolland Diamant.

Prototypen stapelwagen trekken aandacht
Veel belangstelling hadden bezoekers van de ledenvergadering voor de prototypen van de nieuwe uniforme stapelwagen. De stapelwagens werden door de leden kritisch bekeken en getest. Begin volgend jaar komen de prototypen naar de FloraHolland-vestigingen. Vanaf het derde kwartaal zijn er testseries beschikbaar voor kwekers en kopers. Volgens plan worden de eerste FloraHolland- stapelwagens eind 2009 gemodificeerd en teruggeplaatst in het proces.

Fotobijschrift: Veel ledenaandacht voor de prototypen van de uniforme stapelwagen.