Gemeente Langedijk


11 december 2008

Vrijwilligersgroep 2008 gaat naar Atelier 6

De jaarlijkse vrijwilligersprijs van de gemeente Langedijk gaat dit jaar niet naar één vrijwilliger, maar naar een groep van 29 vrijwilligers. De vrijwilligers zijn actief bij creativiteitscentrum Atelier 6. Erik van Rijn ontvangt de Aanmoedigingsprijs Jeugdige Vrijwilliger 2008. Beide prijzen werden donderdag 11 december uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Binding. Jurylid P. de Boer overhandigt de Vrijwilligersprijs 2008 aan de vrijwilligersgroep van Atelier 6. De heer C.S. Jasperse van Rabobank Alkmaar e.o. reikt de Aanmoedigingsprijs Jeugdige Vrijwilliger 2008 uit.

De winnaars van de Vrijwilligersprijs 2008 hebben een thuiswedstrijd. Bevinden zij zich gebruikelijk in de ruimte van creativiteitscentrum Atelier 6 in De Binding, vanavond zijn zij te gast in de theaterzaal van hetzelfde gebouw. Daar krijgen zij tegen het einde van de avond de prijs uitgereikt. De jury heeft hen als groep verkozen tot vrijwilliger van het jaar vanwege hun inzet en het vele werk dat zij doen voor Atelier 6. De vrijwilligersgroep bestaat uit Olga de Ruiter, Jaap Peereboom, Elly Knijn, Liesbeth Veldhuizen, Sietse Wiersma, Tiny Timmer, Muus Kramer, Margot Aleven, Ria Halswijk, Betsy Schuddeboom, Cor Schoemaker, Atty v.d. Bout, Annemiek Hink, Elly Klanker, Ton van Veen, Rien Bakker, Ed Burgerjon, Bert Kuiper, Afra Bakker, Mirjam Bontje, Anneke Dekker, Kitty Schouten, Ingrid v.d. Kroon, Bernadette v.d. Horst, Anneriet Witte, Judith Peereboom, Cees Timmer, Diny Schut en Agnes Mink. Zij besteden minimaal één dagdeel tot wel twee of drie dagen per week aan het vrijwilligerswerk. Sommige vrijwilligers doen dat al vanaf het prille begin van Atelier 6 in 1980.

Volgens de jury organiseren en geven de vrijwilligers met veel enthousiasme de opleidingen en cursussen beeldende vorming (zonder betaalde professionals). Maar ook bij andere activiteiten zoals de jaarlijkse Open dag en Kunstmarkt en de grote verhuizing vorig jaar naar De Binding, werken zij in een open sfeer op een positieve manier met elkaar samen. Zo maken deze vrijwilligers van Langedijk een gemeente met hart voor kunst en maken zij het mogelijk dat Langedijkers op een creatieve wijze omgaan met hun tijd, energie en medemens.

Erik van Rijn uit Broek op Langedijk is aangemeld door zijn judoverenging Yamaguchi. De vereniging droeg hem voor vanwege zijn jarenlange inzet. Hoewel pas 23 jaar oud, is Erik al 18 jaar lid van Yamaguchi. De laatste jaren assisteert hij bij de jeugd. Daar is hij volgens de vereniging een echte motivatiefactor voor de jeugd. Hij weet op zijn eigen humoristische en soms dwarse manier van lesgeven de jongens en meisjes zo'n `boost' te geven, dat ze alles willen geven om de beste prestatie (zowel persoonlijk als in teamverband) neer te zetten. Maar dat is niet alles, want Erik gaat in het weekend vaak mee met wedstrijden van pupillen en is de drijvende kracht achter het Yamaguchiteam voor de Langedijker Sportweek. Daarnaast is hij jaarlijks op de beddenrace aanwezig om de vereniging te promoten en rust de organisatie van de Grote Clubactie op zijn schouders. De jury waardeert het enthousiasme en de veelzijdigheid van deze jeugdige vrijwilliger en reikt hem daarom met veel genoegen de Aanmoedigingsprijs Jeugdige vrijwilliger 2008 uit.

De Vrijwilligersprijs is een kunstzinnig beeldje met symbolische betekenis. Bovendien bevat de prijs een bedrag van EUR 500,- te besteden aan een lokaal goed doel. Ook de Aanmoedigingsprijs Jeugdige Vrijwilliger bestaat uit een beeldje en EUR 500,- voor een lokaal goed doel. De prijswinnaars zijn gekozen uit een lijst van vijfentwintig genomineerden, die zijn aangemeld door de verenigingen, instellingen en particulieren in de gemeente Langedijk. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse traditionele feestavond die speciaal voor de vrijwilligers wordt georganiseerd. Op deze wijze willen gemeente Langedijk en Rabobank Alkmaar e.o. alle mensen, die op vrijwillige basis actief zijn in de Langedijker samenleving, de waardering geven die zij verdienen. Dit jaar vond deze bijeenkomst voor het eerst plaats in de theaterzaal van De Binding.