Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten 10 december 2008 12 december 2008

Provinciale Staten hebben gesproken over de overeenkomst Blauwe Stad en ingestemd met nieuwe afspraken voor de grondlevering aan de Ontwikkelingsmaatschappij BV/CV. Hierbij zijn twee moties van het CDA door de Staten aangenomen. Ook de Integrale Bijstelling van de begroting 2008 is door de Staten vastgesteld. Zowel de SP als de PvdA dienden een motie in; beide zijn aangenomen. Verder hebben Provinciale Staten ingestemd met de motie van het CDA over de verdubbeling van de N33. In deze motie vragen de Staten het college afspraken te maken met de Minister van Verkeer en Waterstaat over een gefaseerde verdubbeling van de N33 noordzijde, in het geval van besparing bij de verdubbeling N33 Assen-Zuidbroek, waar het rijksgelden betreft.

De concept-Cultuurnota 2009-2012 is vastgesteld door Provinciale Staten. Hierbij zijn vier moties ingediend en aangenomen (twee door het CDA, een door de SP en een door de ChristenUnie). Provinciale Staten hebben met algemene stemmen ingestemd met een amendement van de PvdA, CDA en de ChristenUnie over de bestemming van EUR100.000 voor het oplossen van knelpunten in het culturele veld.

Tot slot heeft de PvdA een voorstel vreemd aan de orde van de dag ingediend over de dreigende sluiting van de Voedsel- en Warenautoriteiten in de stad Groningen. De ingediende motie, die als doel heeft deze sluiting te voorkomen, is met algemene stemmen aangenomen.


1. Overeenkomst de Blauwe Stad
Provinciale Staten hebben ingestemd met nieuwe afspraken voor grondlevering aan de Ontwikkelingsmaatschappij BV/CV met de daarbij behorende concerngarantie en de pandakte. Deze ontwerp overeenkomst heeft als doel de voortgang van de Blauwe Stad te waarborgen, de start van de bouw van Het Dorp mogelijk te maken en gelijktijdig de juridisch en financiële positie van de Provincie Groningen te versterken.

De volgende moties zijn daarbij aangenomen:

Motie CDA: termijn stellen in de gemaakte afspraak rond het bouwen van 40 woningen in Het Dorp
In de motie wordt het college verzocht in de onderhandeling met de Ontwikkelingsmaatschappij een termijn op te laten nemen (in afspraak 12 van de overeenkomst) met betrekking tot het realiseren van de 40 woningen in Het Dorp.

SP, Partij voor het Noorden en Partij voor de Dieren stemden tegen de motie.

Motie CDA: onderzoek naar meest optimale vorm van samenwerking tussen publieke en private partijen
Provinciale Staten hebben met algemene stemmen ingestemd met de motie van het CDA waarin het college verzocht wordt op zo kort mogelijke termijn met Provinciale Staten te spreken over de provinciale uitgangspunten in het genoemde onderzoek. De definitieve onderzoeksopzet voor te leggen aan en de (tussentijdse) uitkomsten te bespreken met Provinciale Staten.


2. Integrale Bijstelling van de begroting 2008 vastgesteld Provinciale Staten hebben het besluit tot 6e en 7e wijziging van de provinciale begroting 2008 en de 1e wijziging van de begroting 2009 geamendeerd vastgesteld. De Partij voor de Dieren stemde tegen het onderdeel uit de voordracht waarbij EUR25.000 ter beschikking wordt gesteld voor de bestrijding van beverratten.

Ontwikkeling begrotingsbeeld
De wijzigingen van de begroting 2008 doen in 2008 het beslag op de algemene middelen per saldo met circa EUR 7,45 miljoen afnemen. Per saldo resteert er dan een begrotingsruimte voor 2008 van bijna EUR 9,24 miljoen. Deze ruimte kan vanwege ontwikkelingen m.b.t. de kredietcrisis mogelijk nog maximaal EUR 1,62 miljoen lager uitvallen. Voor zover er in 2008 geen beroep meer zal worden gedaan op deze begrotingsruimte, zal deze straks deel uitmaken van het rekeningresultaat 2008. Daarbij moet er rekening mee worden gehouden dat in het kader van de Jaarrekening 2008 een deel van deze ruimte moet worden ingezet ter bekostiging van de in de komende jaren te betalen afkoopsommen wegen.

Gelet op de onzekerheden met betrekking tot de verdere ontwikkelingen en
de gevolgen van de kredietcrisis wordt er voorlopig geen nadere bestemming gegeven aan de begrotingsruimte 2008.

Motie
De volgende motie van de SP is aangenomen: wijziging subsidieverordening
Provinciale Staten hebben ingestemd met de motie van de SP waarin het college verzocht wordt zo spoedig mogelijk een voorstel te doen tot wijziging van de subsidieverordening. Uitgangspunt hierbij is dat instellingen en organisaties die de 'Balkenendenorm' overschrijden niet in aanmerking komen voor structurele subsidiëring door de provincie.

GroenLinks en de Partij voor het Noorden stemden tegen de motie.

Amendement
Het volgende amendement van de PvdA is aangenomen: begrotingspost niet verlagen
Provinciale staten hebben besloten de verlaging van de begrotingspost 'voorfinanciering grote projecten', met EUR250.000 euro in 2008 niet door te laten gaan en deze middelen beschikbaar te houden voor een eventuele aanvulling van de voorfinancieringsmiddelen 2009.

De SP stemde tegen.


3. Stand van zaken verdubbeling N33
Provinciale Staten hebben ingestemd met de motie van het CDA waarin het college verzocht wordt afspraken te maken met de Minister van Verkeer en Waterstaat over een gefaseerde verdubbeling van de N33 noordzijde, in het geval van besparing bij de verdubbeling N33 Assen-Zuidbroek, waar het rijksgelden betreft.

De SP, VVD, GroenLinks, Partij voor het Noorden en de Partij voor de Dieren stemden tegen deze motie.


4. Concept-Cultuurnota 2009-2012
Provinciale Staten hebben de concept-Cultuurnota 2009-2012 vastgesteld onder voorbehoud van de goedkeuring door het Rijk van nog in te dienen programma FCP en de nadere invulling van het extra cultuurbudget ad EUR100.000. De nota, genaamd 'Stroomversnelling II', bestaat uit een inleiding en drie programma's over de drie onderwerpen die onder het cultuurbeleid van de provincie Groningen vallen: Creatieve Netwerken, Het Verhaal van Groningen en Dynamiek in de Kunsten van Stad en Regio.

De volgende moties zijn aangenomen:

Motie CDA: toekenning subsidies aan instellingen Provinciale Staten hebben ingestemd met het verzoek aan het college om binnen twee jaar te komen tot een praktisch en transparant raamwerk aan criteria, op basis waarvan subsidies aan instellingen worden toegekend binnen de cultuurnota. De Staten worden over de voortgang van dit proces tussentijds geïnformeerd.

De PvdA en GroenLinks stemden tegen.

Motie CDA: prestatieafspraken met Groninger Museum over historische collectie Groningen
Met het aannemen van deze motie verzoeken Provinciale Staten het college om met het Groninger Museum (of het toekomstige Groninger Forum) prestatieafspraken te maken over de invulling en uitvoering van het tentoonstellen van de historische collectie Groningen. Het budget hiervoor dient gedekt te worden uit het subsidiebedrag dat op dit moment in de cultuurnota is opgenomen voor subsidie aan het Groninger Museum.

De VVD, GroenLinks en D66 stemden tegen.

Motie SP: structurele middelen voor St. Vertellus en het openluchtmuseum Het Hoogeland
Provinciale Staten hebben met algemene stemmen ingestemd met de motie van de SP en verzoeken het college om aanvullend voor de beleidsperiode 2009-2012 middelen uit het stimuleringsfonds Cultuur structureel in te zetten voor: St. Vertellus (EUR20.000) en het openluchtmuseum Het Hoogeland (EUR10.000).

Motie ChristenUnie: vrij toegankelijke cultuurvoorstellingen in de provincie Groningen
Provinciale Staten hebben met het aannemen van deze motie het college verzocht de in de cultuurnota genoemde structureel gesubsidieerde instellingen op te roepen (minimaal een keer per twee jaar) vrij toegankelijke cultuurvoorstellingen te geven in de provincie Groningen. Deze oproep wordt gedaan voor de periode 2009-2012.

De VVD en D66 stemden tegen,

Het volgende amendement van de PvdA, CDA en de ChristenUnie is met algemene stemmen aangenomen: bestemming EUR100.000 euro voor oplossen knelpunten

Provinciale Staten hebben ingestemd met het voorstel de EUR100.000 gereserveerd voor het oplossen van knelpunten in het culturele veld als volgt te bestemmen;

- Stichting Beeldlijn EUR17.000 en het GAVA EUR10.000
- Klooster ter Apel EUR25.000

- Stichting Behoud Kerken Groningen/Drenthe EUR15.000
- Noordelijk Scheepvaartmuseum EUR20.000

- St. Vesting Bourtange EUR10.000

- Begraafplaats Groningen EUR3.000

Deze bedragen zijn structureel tot en met 2012 (met uitzondering van de Stichting Behoud Kerken Groningen/Drenthe die i.v.m. de instroming in het Brim drie jaar subsidie zal ontvangen). Bedoelde instellingen krijgen op deze manier dezelfde zekerheid als andere culturele instelling die in de cultuurnota genoemd worden.

Provinciale Staten hebben verder besloten:

- Het tarief van de nazorgheffing voor niet bedrijfsgebonden stortplaatsen, genoemd in artikel 7 van de Verordening op de instelling en invordering van de nazorgheffing stortplaatsen provincie Groningen, vast te stellen voor het jaar 2009. Ook is de nazorgheffing voor baggerspeciedepots opnieuw vastgesteld.

- In te stemmen met de subsidiëring van de Vereniging Groninger Dorpen in de periode 2009 tot en met 2012. De Vereniging Groninger Dorpen (VGD) is in 2006 ontstaan uit de Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) en Vereniging Groninger Dorpshuizen. De VGD heeft de fusie tot een goed eind gebracht.

- Vast te stellen dat RTV Noord voldoet aan de representativiteitsbepalingen van de
Mediawet en zorg te willen dragen voor de bekostiging van het functioneren van de Stichting Radio Noord en de Stichting TV Noord te Groningen. Het besluit tot bekostiging wordt ingetrokken als het Commissariaat voor de Media de toewijzing
van zendtijd aan RTV Noord intrekt. Het programmabeleidsbepalend orgaan van RTV Noord dient te zijn samengesteld uit personen die het vertrouwen genieten van de volgende maatschappelijke sectoren en doelgroepen: onderwijs, cultuur in de breedste zin van het woord, kerken in Groningen, humanisme in Groningen, minderheden, landbouw, sport, streektaal, maatschappelijke zorg en dienstverlening, werkgevers en werknemers. Het college van Gedeputeerde Staten zal namens Provinciale Staten het standpunt aan het Commissariaat voor de Media kenbaar maken.

- De verordening Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2008 (NIOF 2008) te wijzigen in die zin dat artikel 14 wordt gewijzigd waarin staat dat jaarlijks de mogelijkheid tot het verstrekken van een voorschot wordt vastgesteld en bekend gemaakt. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2009.

- De Omnibus Decentraal Regeling Noord-Nederland vast te stellen. Deze biedt een juridisch kader voor het verstrekken van EFRO-subsidies die staatssteun bevatten voor projecten die zich richten op onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

- In te stemmen met de voordracht van Gedeputeerde Staten inzake de subsidieregeling Human Resource Management Plus 2009. De HRM Plus 2009 ondersteunt MKB bedrijven in Noord-Nederland bij het bevorderen van het professionaliseren van het personeelsmanagement en de inzetbaarheid van werknemers in het arbeidsproces.
- In te stemmen met een verlaging van de grondwaterheffing per 1 januari 2009 van 2 eurocent per m3 onttrokken grondwater naar 1,11 eurocent per m3 onttrokken grondwater.

- In te stemmen met de realisatie van het herinrichtingsplan voor het dorp Onderdendam en een krediet beschikbaar te stellen van EUR3.450.000. Onder voorbehoud van een officiële bevestiging van de gemeente Bedum dat zij de benodigde middelen beschikbaar hebben.

Voorstel vreemd aan de orde van de dag
Namens de PvdA fractie heeft Statenlid William Moorlag gevraagd om aan de agenda toe te voegen het onderwerp: de dreigende sluiting van de Voedsel- en Warenautoriteiten (VWA) in de stad Groningen. Provinciale Staten hebben met algemene stemmen een motie aangenomen waarin het college verzocht wordt:

- alles in het werk te stellen om de vestiging van de VWA in de stad Groningen te behouden;

- de regering te bewegen de vestiging van de VWA in de stad Groningen open te houden;

- de regering op te roepen om bij reorganisaties en herschikking van taken de maatschappelijke kosten en baten voorrang te geven boven veronderstelde grotere efficiency in het westen en midden van het land.

12 december 2008